Devet bh. policajaca podrška policiji u Sudanu

Radiosarajevo.ba
Devet bh. policajaca podrška policiji u Sudanu


Devet policijskih službenika iz BiH danas je iz Sarajeva otputovalo u jednogodišnju UN mirovnu misiju u Sudanu, javlja Fena.

U tu afričku zemlju otputovali su: Elvis Kičić, Aleksandar Janković, Đorđe Mićin, Asim Behaderović, Adnan Karasalihović, Edvin Kutlovac, Dalibor Srabović, Gordana Simić i Alisa Mešanović.

"U ovoj UN-ovoj mirovnoj misiji ćemo savjetovati pripadnike policije u Južnom Sudanu, odnosno vršit ćemo njihov monitoring. Također ćemo razmjenjivati iskustva s kolegama iz drugih zemalja", kazao je Asim Behaderović prilikom ispraćaja na Sarajevskom aerodromu.

Ispračaju je prisustvovao ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, koji je kazao da ovih devet mladih, uspješnih policajaca i policajki demonstriraju pamet i uspješnost BiH.

"Odlazak u ovu vrstu mirovnih misija za sve njih predstavlja profesionalno iskustvo, a za BiH i njene institucije i agencije, iz kojih oni dolaze, ovo je još jedan korak, znak da naši ljudi imaju znanje i sposobnosti koje mogu implementirati diljem svijeta", rekao je Radončić.

Pripadnici mirovne misije u Sudanu su nenaoružani, a cilj misije je pružanje podrške lokalnoj policiji.

Od 2000. godine, kada su prvi policijski službenici otišli u Istočni Timor, pa do danas, u operacijama podrške miru UN-a učestvovalo je ukupno 167 policijskih službenika iz BiH koji su boravili u Istočnom Timoru, Haitiju, Liberiji, Kipru i Sudanu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije