Detalji s novog ročišta Atifu Dudakoviću: Tragovi krvi na podu kuće

5
BIRN - Detektor.ba
Detalji s novog ročišta Atifu Dudakoviću: Tragovi krvi na podu kuće
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Atif Dudaković na Sudu BiH

Svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine, na suđenju za zločine počinjene na području više krajiških općina, opisala je da je kuća u kojoj su do 1995. godine živjeli njeni roditelji bila devastirana, s tragovima krvi na podu.

Slobodanka Jelisavac je ispričala kako su njeni roditelji Nikola i Boja Budimir živjeli u selu Potkalinje na području Bosanske Krupe. Kazala je kako su mještani sela počeli bježati polovinom septembra 1995, kada je krenula Armija Bosne i Hercegovine, a da su njeni roditelji ostali kući jer su bili stari i vjerovali da ih niko neće dirati, što joj je, objasnila je, rekao rođak koji je došao po njih.

Njihov nestanak je, kako je ispričala, prijavila Crvenom krstu u Banjoj Luci nakon što ih nije pronašla u kasarni "Kozara", gdje su stigle izbjeglice.

Odjeknuli pucnjevi na skupu: Trump krvario iz uha, oglasio se kako se osjeća

Odjeknuli pucnjevi na skupu: Trump krvario iz uha, oglasio se kako se osjeća

"U januaru 1996. sam smogla snage i s dva brata otišla do kuće. Bila je devastirana. Ušli smo u hodnik. Meci su bili u zidovima, a na podu se skorila lokva krvi", kazala je svjedokinja.

Kasnije je pored kuće jedan komšija pronašao lobanju i nekoliko kostiju, te ih s njenim bratom zakopao u jednu posudu, o čemu je obavijestio Crveni krst, ispričala je svjedokinja. Na osnovu posmrtnih ostataka, DNK analizom je utvrđeno da je lobanja pripadala ocu, a kosti majci, koje su kasnije sahranili na groblju u selu.

Nastavljeno suđenje Atifu Dudakoviću: Evo šta se dešavalo u sudnici

Nastavljeno suđenje Atifu Dudakoviću: Evo šta se dešavalo u sudnici

Za svog svekra Gavru Jelisavca svjedokinja je čula da je zaklan kada je sišao u Japru, i navela je da joj je to ispričala svekrva Savka.

Na pitanje Odbrane Atifa Dudakovića da li je nešto poduzela i tražila istragu od lokalnih vlasti, svjedokinja je objasnila da je sve prijavila u Banjoj Luci, te da su pripadnici policije dolazili kada je pronađena lobanja. Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedokinja je rekla da ne zna njihovu sudbinu, ali da pretpostavlja.

Svjedokinja Radojka Čubra je ispričala da je njena majka živjela u selu Majkić Japra, da je bila stara i teško se kretala, ali dobrog zdravlja. Na pitanje tužiteljice Marijane Čobović o dešavanjima u septembru 1995. godine, svjedokinja je kazala kako su mještani krenuli bježati od naleta vojske, a da je njena majka ostala kući jer je živjela blizu rijeke i teško joj se bilo kretati.

Nastavljeno suđenje generalu Dudakoviću: Počelo prezentovanje sudsko-medicinske dokumentacije

Nastavljeno suđenje generalu Dudakoviću: Počelo prezentovanje sudsko-medicinske dokumentacije

"Ona nije došla s izbjeglicama u Prijedor, tražila sam je. Poslije sam od Miće Bundala saznala da je ona jednom rođaku rekla: 'Nemam potrebe bježati, valjda mi niko neće ništa'. Ona je preživjela Drugi svjetski rat, dvije godine je bila u Njemačkoj u logorima", kazala je Čubra.

Svjedokinja je rekla kako je jedan svjedok pronašao komad lobanje blizu kuće i dodala da ga nikada nisu preuzeli jer su tražili da se nađu i ostali posmrtni ostaci. Nije znala odgovoriti na pitanje Odbrane Dudakovića kako je njena majka umrla.

Tokom unakrsnog ispitivanja je kazala da je kuća njene majke 1996. godine, kada je dolazio njen brat, bila ispreturana ali u dobrom stanju, te da je bila spremna zimnica. Rekla je kako je ona dolazila 2001. godine, kada je kuća bila devastirana, kao i da su ostale kuće bile zapaljene.

Za zločine na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata, sudi se bivšem komandantu i pripadnicima Petog korpusa Armije BiH – Atifu Dudakoviću, Sanelu Šabiću, Ibrahimu Šiljediću, Safetu Salihagiću, Adisu Zjakiću, Redžepu Zlojiću, Samiru Solakoviću, Fatmiru Muratoviću, Muharemu Aleševiću, Huseinu Balagiću, Edinu Domazetu, Ejubu Koženjiću, Ibrahimu Nadareviću i Saidu Mujiću.

Dudaković i ostali: Suđenje odgođeno zbog bolesti optuženih

Dudaković i ostali: Suđenje odgođeno zbog bolesti optuženih

Svjedok Ranko Lešić je kazao kako je bio pripadnik 11. krupske brigade Vojske RS i da su u sepembru 1995. dobili naredbu za prodor u dijelove Sanskog Mosta odakle se povukla Armija BiH. Ispričao je kako su išli prema Hadrovačkoj crkvi, te da su na putu ispred jedne kuće zatekli baku u crnini.

"Došla su trojica vojnika, nije znala koja vojska. Jedan od njih je nakon svađe s njenim mužem njega upucao na vratima. Ona ga je iz hodnika sklonila ispod sećije u sobu", rekao je svjedok šta im je prepričala baka koju su zatekli, navodeći kako je riječ o Milki i Peri Stojanoviću. U nastavku svjedočenja je kazao kako je tijelo sahranjeno u mjesnom groblju.

Suđenje se nastavlja 20. maja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije