Deset godina Distrikta Brčko

Radiosarajevo.ba
Deset godina Distrikta Brčko
Panorama Brčkog (Foto: Arhiv)

Danas se navršava deset punih godina od osnivanja Distrikta Brčko, treće administrativno-teritorijalne jedinice Bosne i Hercegovine. Tom prilikom će u Brčkom biti održana svečana akademija.

Kao treća administrativno-teritorijalna jedinica, Distrikt postoji od 8. marta 2000. godine, kada je nakon dugotrajne međunarodne arbitraže određen njegov status, a do tada je bio teritorij podijeljen između Federacije i RS-a. Ovakvom odlukom, teritorija Republike Srpske je na neki način presječena.

Distrikt je, pored toga što ima sva tijela jedinice lokalne samouprave, pod međunarodnom supervizijom, pri čemu supervizor, uz nadzor rada vlasti, ima pravo nametanja zakonskih rješenja. Trenutno funkciju supervizora za Distrikt Brčko obavlja prvi zamjenik Visokog predstavnika u BiH Raffi Gregorian.

U martu 2009. godine, usvojen je amandman na Ustav Bosne i Hercegovine, kojim se regulira ustavnopravni status Distrikta Brčko, kada je on definiran kao jedinica lokalne samouprave pod direktnim suverenitetom države Bosne i Hercegovine. S druge strane, teritorija Distrikta je u zajedničkom vlasništvu (kondominijum) oba entiteta, a Ustavni sud BiH ima ovlasti zaštite utvrđenog statusa ove jedinice lokalne samouprave.

Odredba amandmana koja je izazivala najviše stranačkih sporova odnosi se upravo na obraćanje Ustavnom sudu. Odlučeno je u konačnici da se Distrikt može obratiti Ustavnom sudu kada to odluči većina zastupnika u njegovoj Skupštini, pri čemu najmanje po petina glasova mora biti iz red svakog od tri konstitutivna naroda.

Distrikt Brčko ima vlastitu Vladu i Skupštinu, a Statutom se striktno čuva multietnički karakter ove lokalne zajednice, pa tako nije omogućen bilo kakav oblik preglasavanja. Tako Distrikt nema svojih obilježja, nego koristi grb, zastavu i himnu Bosne i Hercegovine, a zvanični jezici su bosanski, hrvatski i srpski, a u upotrebi su i latinično i ćirilično pismo.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije