Deportovani Džeko prebačen u pritvor

Radiosarajevo.ba
Deportovani Džeko prebačen u pritvor


Na osnovu zahtjeva Tužilaštva BiH i drugih pravosudnih institucija BiH, nakon provedene procedure, iz SAD-a je vlastima BiH izručen Edin Džeko, 1972., rođen u Gacku, državljanin BiH.

Džeko je sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu proslijeđen u pritvor, te će biti predat postupajućem tužiocu Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.

On je bivši pripadnik Specijalnog odreda za posebne namjene pri štabu Vrhovne komande Armije R BiH „Zulfikar“ i pod istragom je Tužilaštva BiH, a osumnjičen je za ratni zločin počinjen u selu Trusina kod Konjica, 16. 04. 1993. godine.

Džeko je osumnjičen za sudjelovanje u napadu na civilno stanovništvo hrvatske nacionalnosti u selu Trusina, kada je ubijeno 18 civila i 4 vojnika HVO-a koji su se prethodno predali, a ranjeno više osoba, među kojima i dvoje djece.

Istragom u navedenom predmetu, Tužilaštvo BiH je utvrdilo da je osumnjičeni Džeko, sa posljednjim poznatim prebivalištem u Jablanici, u međuvremenu postao nedostupan pravosuđu BiH, te da se nalazi u SAD-a, nakon čega su započete aktivnosti za njegov pronalazak i izručenje pravosuđu BiH.

Dana 20. 12. 2011. godine u 14:00 sati, osumnjičeni Edin Džeko je deportovan iz SAD-a, te predat vlastima BiH.

Tužilaštvo BiH izražava zahvalnost pravosudnim i policijskim institucijama Sjedinjenih Američkih Država na pomoći u pronalasku i izručenju osumnjičenog pravosuđu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije