Denis Zvizdić: Evropski put nema alternativu

Radiosarajevo.ba
Denis Zvizdić: Evropski put nema alternativu

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je danas u Sarajevu, nakon sastanka s izvjestiocima Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, kazao novinarima da se BiH nalazi, po svakom pitanju koje tretira Vijeće Evrope, u nekoj od faza implementacije obaveza i zadataka.

"To nije bilo samo pitanje predsjedavanja Vijećem Evrope i projekata koje BiH u svom mandatnom periodu vrlo uspješno realizira. Razgovarali smo generalno o svim pitanjima bitnim za evropske integracije - od ekonomske reformske agende, pitanja obrazovanja, mehanizma koordinacije, pitanja usvajanja potrebnih strategija za borbu protiv korupcije, za borbu protiv terorizma, pitanje pravnog sektora...", kazao je Zvizdić.

Dodao je da je on vrlo jasno napravio presjek rada Vijeća ministara BiH, svih ministarstava i svih drugih institucija BiH o tom pitanju.

"Mislim da smo zajednički konstatirali da je BiH ostvarila visoki stepen realizacije obaveza koje stoje ispred BiH kada govorimo o reformskoj agendi. Vijeće ministara BiH je već sada realiziralo više od 40 posto, gotovo 50 posto te ekonomske reformske agende. Entiteti rade na tome", kazao je Zvizdić.

Dodao je da je usvojeno i pet izuzetno važnih strategija „koje jasno pokazuju naše opredjeljenje za: borbu protiv korupcije, terorizma, svih oblika kriminala, ekstremizma, nasilja nad ženama, vladavinu zakona i vladavinu prava, borbu protiv pranja novca....“.

Govoreći o mehanizmu koordinacije, Zvizdić je kazao da će u toku septembra zajedno s entitetskim vladama konačno definirati pitanje mehanizma kooridnacije, odnosno uskladiti ga sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i ponuditi na razmatranje i na usvajanje.

Upitan o akcionom planu u vezi s ekonomskom agendom, Zvizdić je naveo da je akcioni plan Vijeće ministara davno uradilo.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić primio je danas u odvojene nastupne posjete i ambasadora Japana u BiH Kazuyu Ogawu i ambasadora Švicarske Konfederacije u BiH Heinricha Maurera, s kojima je razgovarao o bilateralnoj saradnji, te ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH. 

Na sastancima je ocijenjeno da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine s Japanom i Švicarskom dobri i da saradnju treba nastaviti i unapređivati. 

Predsjedavajući Zvizdić je ambasadore informirao o prioritetima Vijeća ministara, naglasivši da evropski put Bosne i Hercegovine nema alternativu. 

U tom smislu, razgovarano je o Reformskoj agendi koja ima za cilj poboljšanje poslovne klime u BiH i ekonomskog i socijalnog statusa bh. građana. 

Zvizdić je ambasadore izvijestio o rezultatima samita zemalja zapadnog Balkana, koji je održan krajem augusta u Beču. 

Tokom susreta je razgovarano i o aktuelnoj izbjegličkoj krizi, a predsjedavajući Zvizdić je kazao da Vijeće ministara BiH prati situaciju kako bi spremno reagiralo u slučaju većeg priliva izbjeglica sa područja Bliskog istoka u Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije