Denis Bećirović: Neću ćutke posmatrati razbijanje BiH

Radiosarajevo.ba
Denis Bećirović: Neću ćutke posmatrati razbijanje BiH

"Ja sam spreman da ne budem ni na jednoj funkciji, ali nisam spreman ćutati kada je riječ o razbijanju BiH", poručio je danas predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, govoreći o inicijativi o njegovoj smjeni s funkcije člana Kolegijuma ovog doma, koju je pokrenuo Klub poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, javlja Anadolu Agency.

"Neću nikada dozvoliti da me neko disciplinira na način 'ili ćete ćutati i posmatrati kako neki ruše BiH ili nećete biti na toj funkciji'", kazao je Bećirović, gostujući na redovnoj nedjeljnoj sesiji Kruga 99, čija je tema Aktuelne vanjske i unutrašnje prijetnje državnosti i suverenitetu BiH.

Kako kaže, svaka inicijativa u skladu s poslovnikom Predstavničkog doma je legitimna i nju treba poštovati, ali kakav će njen ishod biti, to zavisi od glasanja u Predstavničkom domu.

"Poštovat ću svaku legalno donesenu odluku u Predstavničkom domu PSBiH", poručio je Bećirović.

Govoreći o današnjoj temi, Bećirović je kazao da očekuje jednu sadržajnu diskusiju.

"Danas želim posebno govoriti i o ulozi međunarodne zajednice u BiH i u regionu. Međunarodna zajednica je sastavni dio Daytonskog ustavnopravnog sistema", pojasnio je on i dodao: "Međutim, i ona nosi veliki dio odgovornosti za postojeće stanje u BiH i ona je, prije svega, u zadnjih osam godina kreirala takvu atmosferu i takvo političko ozračje u BiH da je postalo sasvim legitimno i otvoreno da pojedini ljudi pozivaju na rušenje države BiH, na otcjepljenje itd."

Bećirović ističe da, s druge strane, imamo sve manje onih koji se usuđuju da brane ustavnost i zakonitost u BiH.

"Ja lično mislim da je takvo stanje neodrživo, da se svi mi moramo okrenuti životnim pitanjima, poštovati ustavnost i zakonitost u BiH, ali također i uključiti međunarodnu zajednicu koja je sastavni dio Daytonskog ustavnopravnog sistema", kazao je on.

Prema Bećirovićevim riječima, "problem BiH danas nije problem koji se pojavio u ovoj godini, u posljednje dvije-tri ili pet godina. Problem u BiH traje već nekoliko decenija. Mi imamo situaciju da neki zaista otvoreno rade na razgradnji ove države i to je suštinski problem".

"Mi smo u zadnjih osam godina imali čitav niz ne samo riječi već i djela kojima se otvoreno prijeti suverenitetu BiH. Uglavnom su međunarodna zajednica i ključni akteri ćutali i nisu ništa efkasno preduzeli naspravam toga. Kada se bilo ko u zadnjih osam godina usudio usprotiviti tome, tada se javi međunarodna zajednica i kaže: 'Molimo dvije strane da pokušaju svoju energiju usmjeriti ka životnim pitanjima. Mi, naravno, želimo da se usmjerimo ka životnim pitanjima, ali to mora biti dobra volja svih u BiH", poručio je Bećirović.

On je kazao da nisu svi političari isti i da se ne zalažu za iste ciljeve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije