Denis Bećirović: Ne bojim se SDS-a

Radiosarajevo.ba
Denis Bećirović: Ne bojim se SDS-a

"Napadi, uvrede i diskreditacija, neće me zaustaviti. U stanju sam da ih otrpim. Ne bojim se SDS-a, i u narednom periodu još snažnije ću nastaviti s politikom odbrane državnosti Bosne i Hercegovine", kazao je u izjavi za Agenciju Fena Denis Bećirović, član Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Bećirović podsjeća da sve stavove koje je prezentirao tokom posljednjih sedmica , mjeseci i godina, da ostaje pri njima, jer „je  čovjek koji stoji iza svojih riječi“. 

"Prijetnje i uvrede SDS-a ne čude. Jedna bivša esdeesovka Biljana Plavšić, osuđena ratna zločinka je svojevremeno govorila da je „čitav bošnjački narod nedorastao i genetski kvaran materijal“, stoga ni najnovije SDS-ove izjave i o meni samo su kopija jedne takve nerazumne politike", kaže Bećirović. 

Bećirović je javnosti predočio „činjenice i razloge“ kojima je SDS  drugi put  u njegovom mandatu, pokrenuo inicijativu za njegovu smjenu

"SDS je naveo da su suštinski razlozi za moju smjenu  zato što sam čelnicima entiteta Republika Srpska poručio da se probude i prestanu sanjati o otcjepljenju od države BiH. A kao drugi razlog navode zato što sam javno tvrdio i dokazivao da je obilježavanje dana Republike Srpske, 9.januara 1992.godine, antidejtonsko i antiustavano djelovanje", kaže Bećirović. 

Treći razlog je, kaže Bećirović, što sam stalno podsjećao da bh.entitet Republika Srpska nema nikakav kontinuitet i da je to samo jedan od sastavnih dijelova države BiH. 

"Kao razlog zašto treba tražiti moju smjenu SDS je naveo da sam bez dozvole SDS-a i čelnika entiteta RS-a javno govorio o potrebi odbrane suvereniteta i državnosti BiH", pojašnjava on.

Dalje kaže, kako na kraju tog obrazloženja stoji da je potrebno sankcionirati Denisa Bećirovića kako se u budućnosti ne bi niko usudio da na ovakav način brani državu BiH . 

"Vrlo jasno poručujem, ni najmanje me neće zaustaviti ni pokolebati gnusne uvrede i napadi od nevaspitanih članova SDS-a, kako na mene tako i na političku partiju SDPBiH kojoj pripadam", kaže Bećirović. 

Ponovio je poruku koja mu je postala credo „funkciju i glavu dajem ali državu Bosnu i Hercegovinu ne dajem“, jer, kako kaže „BiH je svetinja i mi smo dužni uime svih koji vole ovu zemlju da je branimo svim demokratskim i pravnim sredstvima“. 

Jedna od tačaka dnevnog reda današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je inicijativa o smjeni poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Denisa Bećirovića s dužnosti člana Kolegija ovog doma. 

To je prijedlog Kluba poslanika Srpske demokratske stranke Mladena Bosića, Aleksandre Pandurević, Darka Babalja i Borislava Bojića te poslanice Partije demokratskog progresa (PDP) Vesne Krstović

Pandurević je danas izjavila da je Bećirovićevo ponašanje 9. januara, kada je iznio stavove koji nisu usaglašeni, samo potvrdilo da on "zaista nije dorastao toj funkciji, da je zloupotrebljava i da mora da ode s nje".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije