Demonstranti u Sarajevu se gotovo razišli, privedeno više osoba

Radiosarajevo.ba
Demonstranti u Sarajevu se gotovo razišli, privedeno više osoba
/ FOTO: Radiosarajevo.ba

20:00 Požar u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji je izbio tokom današnjih nereda je ugašen, a pripadnici specijalnih snaga policije priveli su danas više izgrednika, javlja Anadolu Agency.

Portparol Ministarstva unutrašnjih psolova Kantona Sarajevo, Irfan Nefić, rekao je u izjavi za AA da je više lica privedeno. On je naglasio da je situaciju u Sarajevu terenutno pod kontrolom.

19:50 Situacija na mjestima u Sarajevu gdje su danas bjesnili protesti u 19:30 sati gotovo je u potpunosti bila smirena. 
 
Građani, mahom stariji, izašli su u šetnju i obilazak grada. 
 
Na ulicama je veliki broj pripadnika specijalne policije.
 
Vatra u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine je ugašena, a zgrada je još obavijena dimom. Krov zgrade Vlade Kantona Sarajevo i dalje gori iako veliki broj vatrogasaca intenzivno radi na gašenju.
 
Ulična rasvjeta ispred Predsjedništva BiH ponovo je upaljena.
 
Nekoliko automobila u okolini zgrade u potpunosti je izgorjelo. Telefonske govornice ispred Predsjedništva su oborene, a razbijena su i stakla na obližnjoj Hypo banci. 
 
Pripadnici KJKP-a ''Rad'' čiste ulice. 
 
Automobili saobraćaju od tramvajske okretaljke na Skenderiji prema Marijin dvoru.

18:54 Demonstranti koji su se danas okupili ispred zgrade kantonalne Vlade u Sarajevu i Poredsjedništva napustili su te lokacije pod prisilom specijalne policije. 
 
Veliki broj specijalaca rastjerao je grupe demonstranata po gradu.
 
Demonstranti lupaju izloge na koje naiđu i nastavljaju paliti kontejnere i gurati ih niz ulice. Po ulicama su rabacane betonske žardinjere za cvijeće.
 
Zgrada Predsjedništva gotovo je ugašena.

18:28  Vatrogascima je konačno omogućen prolaz do zapaljene zgrade Kantona. Pripadnici vatrogasnih jedinica trenutno gase zgradu Predsjedništva BiH u Sarajevu koja je zapaljena prije nekoliko sati kulminacijom protesta.
 
Veliki broj pripadnika Specijalne policije dobrim dijelom je smirio situaciju a demonstranti se razilaze.
 
Manja grupa demonstranata, koja se uputila prema zgradi Vlade Federacije BiH, nije uspjela nanijeti štetu osim što su zapalili usputne kontejnere.
 
Zgrade Predsjedništva BiH i Vlade Kantona Sarajevo još su obavijene dimom.
 
18:18 Glavna graska saobraćajnica u pravcu Baščaršije funkcionira normalno.

18:02 Vatrogasci javljaju kako gori krov zgrade Kantona, dok zgrada Općine Centar gori sa strane; vatrogasci trenutno gase zgradu Predsjedništva sa strane kraj tramvajske pruge, te ističu kako im niko ne može doći pomoći budući da je su ceste blokirane
 
17:58 Iz KCUS-u kažu kako je teško govoriti o broju povrijeđenih, ali da se na mjestu incidenta nalazi 14 mobilnih ekipa i timova koji vrše prijevoz povrijeđenih prema općoj bolnici KCUS-a. U jedno vozilo je ubačen suzavac, drugo vozilo je razbijeno - kažu iz KCUS-a za FTV.

17:45: Reporter portala Radiosarajevo.ba javlja da rulja (slobodno ih sad tako možemo nazvati) demolira kioske ispred predsjedništva, gađa se i dalje zapaljivim projektilima

17:37 Sarajevski vatrogasci u direktnom javljanju u program Federalne televizije, poručili su da su im je nestalo sredstava za gašenje požara, ali i da su im životi ugroženi

17:26 Skandiranjem "Ovo je Bosna  - ovo je Bosna" demostranti mahom dječaci, mlađe životne dobi, nastavili su demolirati zgradu Predsjedništva BiH, jalvja Fena.
 
Nekolicina njih popela se na prozore u prizemlju zgrade i zapalila zavjese u prostorijama koje se nalaze lijevo od glavnog ulaza. 
 
Građani koji su se okupili ispred Predsjedništva BiH i nijemo posmatraju prizor, počeli su da se razilaze, međutim demostranti, još uvijek nastavljaju s demoliranjem zgrade, dopiru zvuci lomljave stakla, bacanje kamenica i čuju se neartikulirani povici, te vidi prigušeni plamen iz zgrade Predsjedništva, javlja novinar Fene s lica mjesta.

17:17: TV SA javlja kako je u Opću bolnicu Abdulah Nakaš primljeno 36 osoba, najviše policajaca, a u KCUS-u nalazi se više od 30 povrijeđenih

16:57 Neredi u Sarajevu ponovo dobivaju na intenzitetu. Demonstranti su demolirali svečani ulaz u zgradu Predsjedništva BiH i upravo skinuli državnu zastavu isred ulaznih vrata.
 
Prema nepotvrđenim informacijama neki demonstranti su već unutar zgrade.
 
Policija šmrkovima pokušava rastjerati demonstrante ali za sada bezuspješno. Inače, osim zgrade Predsjedništva zapaljena je i zgrada Općine Centar. 
 
Trenutno se čuju sirene, povici, zvižduci.
 
16:44 
Još traju neredi kod zgrade Predsjedništva BiH. U prizemlju zgrade desno od glavnog ulaza buknuo je požar u jednoj prostoriji. Plamen se vidi kroz prozor.
 
Prema nepotvrđenim informacijama zapaljena je i zgrada Općine Centar. Još se čuju povici i sporadično zvukovi razbijanje prozora.

16.35 Reporter portala Radiosarajevo.ba javlja nema šmrkova na strani gdje je Kanton. Situacija je ista.

16:25 U današnjim protestima građana u Sarajevu za sada povrijeđeno je 38 osoba, koje su primljene u Urgentni centar KCU Sarajevo, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) portparolka KCUS-a, Biljana Jandrić.
 
Među povrijeđenim je bilo više policajaca, istakla je Jandrić.

16:22 Javni gradski prijevoz je u stalnom prekidu.

16:21 Zapaljena su dva automobila na Skenderiji i policijska kućica, javlja reporter Radiosarajevo.ba

16:15 Novinari na terenu rade u vrlo teškim uvjetima gdje nerijetko demonstranti pokušavaju prići blizu policije. Nekoliko demonstranata je fizički napalo dvojicu fotoreportera, dok je kamermanu Anadolu Agency u naletu izgrednika oštećena oprema za snimanje.

16:00 Iz Hitne pomoći KS-a rečeno je da su svi timovi na terenu, ima puno povrijeđenih, u vozilima su oko 4 pacijenta. Jedan dio pacijenata upućuje se na KCUS, a drugi u Opću bolnicu. Vanredne ekipe izlaze na teren, ima povrijeđenih i u timovima Hitne pomoći. 

15:57 Jedan automobil je zapaljen i bačen u Koševski potok.

15:55 Na Skenderiji gori zgrada, demonstranti razvaljuju znakove, tramvajsku stanicu, reklamne panoe. 

15:49 Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić izjavio je da su ljudi dovedeni na socijalni rub. On je pozvao građane da se suzdrže od vandalizma, od rušenja, a da svoje zahtjeve formuliraju vrlo jasno, te da ih ispostave vlasti i da traže njihovo rješenje. "Rušenje nije rješenje", poručio je Komšić u izjavi za BHRT naglašavajući da su posljedice povrijeđeni, i demonstranti i policajci koji imaju istu sudbinu, te uništena imovina i jedna potpuno apsurdna situacija.
 
15:47 Pogledajte GALERIJU
 
15:48 Pogledajte GALERIJU
 
15:45 Zapaljena trafika na Skenderiji.
 
15:44 Radnici državnih institucija napustili radna mjesta prije kraja radnog vremena.
 
15:15 Tramvaji saobraćaju od Ilidže do Tehničke škole.
 
15:10 Došlo je do sukoba između policije i demonstranata, BHRT javlja ima više ozlijeđenih. U toku je evakuacija zgrade Vlade KS. Moguće je da se u zgradi nalazi još demonstranata.
 
14:55 Demonstranti ne dopuštaju vatrogascima da priđu zgradi Vlade KS-a koja je u plamenu. Ima mnogo povrijeđenih, suzavac je bačen. 

14:50 Policija se povukla prema zgradi Predsjedništva BiH, zapaljena je zgrada Vlade KS-a. Demonstranti jurišaju na policiju. 

14:49 Biljana Jandrić, portaparolka KCUS-a, potvrdila je za Radiosarajevo.ba da su u KCUS-u primljena četiri pacijenta s lakšim povredama i posjekotinama

14:41 Demolira se zgrada Vlade, demonstranti se penju na terasu i ulaze u zgradu. Policija se povukla, demonstranti pjevaju 'Jedna si jedina'.
 
14:32 Nekoliko demonstranata je upalo u Miljacku. Policija bježi od ljutitih građana, Skenderija je u haosu. Ispred Doma mladih nalazi se sve više ljudi. Blokirana je saobraćajnica kod Vrhovnog suda FBiH.
 
14:25 Ekipe Hitne pomoći nalaze se na Skenderiji, saobraćaj je i dalje blokiran. Četiri osobe su uhapšene. 

14:20 Jedan fotoreporter je povrijeđen.

14:10 Reporterka portala Radiosarajevo.ba javlja da je povrijeđen Dario Novalić iz Starta.

13:59 Jedan mladić je zadobio povrede glave tokom kamenjanja zgrade Vlade, dok je jedan policajac pogođen flašom punom vode u kacigu. Policija je formirala kordon kojim je fizički odvojila građane od zgrade Vlade KS-a. 

13:49 Demonstranti bacaju kamenice. Policija je krenula na demostrante.

13:42 Demonstranti su u 13:30 sati blokirali saobraćaj na Skenderiji u pravcu Drvenije. Reporterka portala Radiosarajevo.ba javlja da se trenutno u centru Sarajeva nalazi blizu 500 ljudi.
 
13:30 Jake policijske snage osiguravaju skup ispred Vlade KS. Okupljeni uzvikuju "Revolucija - jedina solucija." Prisutno je oko 200 osoba.
 
Sanjin Čepalo, jedan od predstavnika okupljenih građana izjavio je za Radiosarajevo.ba da su zahtjevi demonstranata jednaki jučerašnjim  poziva sve građane Sarajeva da se pridruže skupu i pokažu zube aktuelnim vlastima. zahtijevaju novu vlast, mladu, sposobnu i nekorumpiranu. 
 
Građani traže ostavke i prozivaju premijera Zeljkovića. 
 
13:15 Zgradu Vlade KS-a osigurava veliki broj policajaca i pripadnika specijalne policije. U blizini zgrade parkiran je i veliki broj policijskih vozila. Veći dio parka ispred Vlade KS ograđen je žutom policijskom trakom, te je pristup samoj zgradi onemogućen.
 
Građani još uvijek pristižu, a vozila koja prolaze pored trubljenjem pružaju podršku demonstracijama.
 
Danas je pristup zgradi onemogućen, a prema broju sigurnosnih snaga na demonstracijama, vlasti i danas strahuju od mogućih nereda. 
 
Pogledajte novu GALERIJU

Nekoliko građana okupilo se malo prije 12 sati ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, noseći transparente u znak podrške građanima Tuzle.
 
Veliki broj policajaca osigurava zgradu Vlade danas, a građani iz časa u čas pristižu.
 
Pogledajte GALERIJU.
 
Vijesti vezane za proteste pratite uživo na portalu Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije