Demonstranti se razišli

Radiosarajevo.ba
Demonstranti se razišli
/ FOTO: Radiosarajevo.ba

20:00 Demonstranti su se razišli. Dogovorili su se da nastave s protestima sutra, a početak je zakazan za 12 sati. Plan je, kako su rekli predstavnici demonstranata, da kao i danas protesti počnu ispred Predsjedništva BiH, te da se nastave pred zgradom Vlade Federacije BiH. Zahtjevi ostaju isti - ostavka premijera Nermina Nikšića i kompletne Federalne vlade.

Avazu je rečeno da će se sutrašnjim protestima priključiti i radnici GRAS-a. Nekoliko predstavnika ovovog preduzeća bili su i danas na protestima i večeras su nam najavili masovniji dolazak.

18:55 Grupa od nekoliko stotina demonstranata blokirala je i glavnu raskrsnicu na Skenderiji tako da su svi prilazi centru grada Sarajeva blokirani, javlja Fena. I dalje je blokirana raskrsnica kod Higijenskog zavoda. Obje raskrsnice osiguravaju specijalci MUP-a KS-a, a demonstracije za sada protiču bez incidenata.  

18:15 Demonstranti u Sarajevu, njih oko 100, i dalje se nalaze na raskrsnici između ulica Titova i Ali-pašina, kod Higijenskog zavoda, gdje čekaju potez vlade od koje se traži ostavka, prenosi Anadolu Agency. Na pitanje šta će biti ukoliko vlada ne podnese ostavku, predstavnik demonstranata koji se nije želio predstaviti rekao je da će držati u blokadi centar Sarajeva sve dok Federalna vlada ne podnese ostavku.

18:05 Kroz grupu od 40-ak demonstranata u Sarajevu kod zgrade Vlade FBiH oko 17 sati prošlo je vozilo, pri čemu je lakše ozlijeđena jedna osoba, potvrđeno je u Hitnoj pomoći za Radiosarajevo.ba. Nakon kraćeg pregleda, osoba je upućena na dijagnostiku u KUM.

17:54 Demonstranti su uputili proglas u kojem se navodi da žele akciju i to odmah. Naša reporterka je zabilježila kako izgleda proglas.


Foto: Radiosarajevo.ba

17:47 Predsjednik FBiH Živko Budimir kazao je uz ostalo kako je, prije odstupanja aktuelne vlasti, važno osigurati procedure kojima će biti izabrana nova vlast. 

"Kada je u pitanju promjena vlasti, svi smo mi spremni odstupiti sa pozicija na kojima jesmo. No, ono što je također potrebno jeste utvrditi procedure kojima će biti izabrana nova vlast. Apeliram i na one koji se nalaze u zakonodavnoj vlasti da prihvate realnost koja jeste i da krenemo u procese koji će omogućiti vanredne izbore u FBiH. Svima nam je ovo jasna poruka da narod želi promjene. Jedan zakon, koji je formalnost, ne smije biti prepreka za promjene koje bi trebale uslijediti voljom naroda. Ali to treba biti urađeno na način koji će biti demokratski i funkcionalnost institucija ne smije biti dovedena u pitanje", kazao je Budimir za Anadoliju. 

17:45 Zasad nema incidenata i protest protiče mirno, a saobraćaj kod Higijenskog zavoda, kao i na Skenderiji, u ulici obala Kulina bana je blokiran.

17:40 Uz uvuke truba i pištaljke te skandiranjem "lopovi, lopovi", grupa demonstranata koja se okupila ispred Higijenskog zavoda nastavlja proteste. 

Blokada na raskrsnici Titove i Alipašine ulice je još na snazi. 

Kako je Feni kazao Dino Krkbešević koji se predstavio kao član Plenuma građana i građanki BiH, sudionici protesta traže ostavke savih zvaničnika na svim nivoima vlasti bez odlaganja.

Nadalje traže da se istaži porijeklo imovine osoba koje su obnašali ili još obnašaju javne funkcije na prostoru cijele BiH.

Dodao je da ovo spomenuto tijelo (plenum) građana radi u kordinaciji sa svim većim gradovima. 

17:15 Demonstranti u Alipašinoj ulici ispred zgrade Vlade FBiH su se razišli. Saobraćaj na ovoj dionici je ponovo uspostavljen, javlja Fena.

16:55 Demonstranti ne odustaju od svojih zahtjeva. Poručuju da će se okupljati svaki dan dok Vlada FBiH ne podnese ostavke. Izrazili su podršku protestima u svim bh. gradovima.

16:36 Alipašina i Titova ulica blokirane kontejnerima.

16:26 Vatra na Skenderiji ugašena, demonstranti nastavili mirne proteste. Demonstranti su podijeljeni u tri grupe: na Skenderiji, kod Alipašine džamije, te kod zgrade Vlade FBiH.

16:15 Zapaljena trafika na tramvajskoj okretaljci na Skenderiji, građani pokušavaju ugasiti vatru

16:00 Demonstranti na Skenderiji postavili žardinjere i tako blokirali saobraćajnicu prema Drveniji i Ali-pašinoj. 

15:52 Pogledajte GALERIJU.

15:46 Živko Budimir i Nermin Nikšić izašli su iz zgrade Vlade FBiH. Nikšić je poručio da će ujutro u hitnu proceduru biti upućene izmjene izbornog zakona, te da će se raditi na antikorupcionom setu zakona. Rekao je i da ne može "dati ostavku na ostavku, jer je Vladi FBiH već davno izglasano nepovjerenje"

15:42 Demonstranti su u grupama blokirali saobraćaj na Skenderiji i raskrsnici ulica Ali-pašina i Titova. Žele istrajati u svojim zahtjevima jer "su gladni i žele nove ljude na političkim funkcijama."

15:38 Blokiran je saobraćaj od Čobanije prema Skenderiji, trolejbus ne saobraća ovom linijom. 

15:22 Prema posljednjim informacijama iz GRAS-a, tramvajski saobraćaj odvija se na relaciji Ilidža - Željeznička stanica.

15:21 Situacija je mirna i nema nikakvih incidenata među demonstrantima, iako je nezadovoljstvo porukom premijera Nikšića vidljivo.

15:05 Predstavnica neformalne grupe građana, Amra Dulić, inače predsjednica MO SBB Dobrinja A, izašla je s pregovora u zgradi Vlade FBiH, na kojima je prisustvovao premijer Nermin Nikšić te nekoliko ministara. Prema njenim riječima, Nikšić je poručio da neće dati ostavku, te da će odstupiti samo ako 'na njegovo mjesto dođe neko bolji od njega'. 

Iz Vlade FBiH su naložili hitne izmjene izbornog zakona, a u vezi s vanrednim izborima. Na reviziju je upućena i dokumentacija jednog dijela ratne privatizacije.

Demonstranti tvrde kako će istrajati u svojim zahtjevima i nastaviti proteste.

14:55 U saradnji s Evropskom komisijom, Vlada će, u najkraćem roku, uputiti u Parlament FBiH set antikoruptivnih zakona, što je jedan od zahtjeva obespravljenih radnika, a što je, uz zdravstveno osiguranje i uvezivanje staža, jedan od tri ključna zahtjeva radnika, saopćeno je danas iz Vlade FBiH.

14:46 Demonstranti su se navodno uputili pred Parlament Bosne i Hercegovine. Trenutno se nalaze kod Ali-pašine džamije. U zgradi Vlade FBiH nalaze se tri pregovarača. Kako javlja Fena, jedan od pregovarača je Zoran Čegar, jedan od ratnih komendanata specijalne policije i pripadnik tima Federalne uprave policije. Čagar je pred demonstrantima zahtijevao da se ukloni grupa demonstranata s kapuljačama i zapaljivim koktelima. 

14:30 Pogledajte GALERIJU

14:20 Građani traže ostavke vlade do 19 sati, te traže da mirno odstupe ili će u suprotnom 'političari u vladi biti odgovorni za sve što bi se moglo dogoditi'. Saobraćaj u Ali-pašinoj ulici je blokiran.

14:15 Demonstranti traže nestranačku vlast. Pokušava se formirati plenum građana koji će istrajati u zahtjevima. Među demonstrantima kruži priča da će na kontraproteste doći rudari i Zlatni ljiljani, javlja naša reporterka.

14:07 Demonstrante je pred Vladom FBiH dočekao kordon policije. Parking ispred Vlade je prazan, nema službenih automobila.

Demonstranti poručuju: "Nismo huligani, ali ćemo ustrajati." Poručuju i da iza njih ne stoje političke opcije, već nezadovoljstvo. Iskazali su i ogorčenost na izjave političara u medijima.

13:57 Mira Potocki danas od vlasti traži pravo na život jer nakon 28 godina staža nema pravo na bilo kakva primanja. Kako kaže u izjavi za Radiosarajevo.ba, niko ne želi da je zaposli jer je 'u godinama', a nema pravo na socijalna primanja. Zbog toga se nije mogla brinuti o svom sinu koji je osoba s invaliditetom i smješten je u dom. Mira želi vlast koja će joj omogućiti život, a ne svakodnevo preživljavanje.

13: 47 Pogledajte GALERIJU

13:46 Oko 1000 ljudi krenulo je pred zgradu Vlade FBiH. 

13:40 Među okupljenima su studenti, srednjoškolci, penzioneri, nekoliko bivših radnika Hidrogradnje i drugi građani, javlja novinarka portala Radiosarajevo.ba

Zaposlenici su napustili zgradu Predsjedništva BiH uoči ovog okupljanja.

13:38 Građani imaju jasne zahtjeve: smjenu Vlade FBiH, ukidanje kantona, primanja parlamentaraca manja od 50 posto, smjenu direktora Penziono - invalidskog fonda, uvećanje penzija manjih od 1000 KM linearno za 50 KM, omogućiti primanja nezaposlenima, te ukidanje rada na crno. 

13:31 Građani skandiraju 'ostavke, ostavke' i poručuju Valentinu Inzku 'da radi ili da ode.'

13:22 Novinarka portala Radiosarajevo.ba javlja da je saobraćaj u Titovoj ulici ispred Predsjedništva blokiran, te da se vozila usmjeravaju u ulicu Koševo. Trenutno se pred Predsjedništvom nalazi oko 300 građana.

13:00 Ispred Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu i danas se održavaju mirne demonstracije. Nekoliko desetina građana okupilo se malo prije 13 sati u centru Sarajeva kako bi iskazali nezadovoljstvo ekonomskom, političkom i socijalnom situacijom u BiH.

Naš reporter javlja da građani još uvijek pristižu.

Pogledajte GALERIJU.

Pratite proteste uživo na portalu Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije