Demokratska fronta: Ispravka “Netačnog navoda” gospodina Konakovića

Radiosarajevo.ba
Demokratska fronta: Ispravka “Netačnog navoda” gospodina Konakovića
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković


Dana 26. februara 2020. godine u emisiji Dan uživo na N1 televiziji gospodin Elmedin Konaković je više puta neargumentirano iznio stavove i pogrešno interpretirao istupe ministra odbrane BiH Sifeta Podžića po pitanju NATO integracija ali i statusa NATO alijanse u BiH, navodi se u saopćenju Demokratske fronte (DF).

U cilju istinitog i potpunog informisanja javnosti pa i samog gospodina Konakovića želimo da naglasimo sljedeće:

“Ministar odbrane BiH je gostujući na više televizija u BiH kao i prilikom intervjua u printanim i elektronskim medijima, našoj javnosti između ostalog, ukazao na činjenice o programima NATO-a tj. da je MAP zadnji program pred punopravno članstvo BiH u NATO-u. Također, ministar je pojasnio da BiH kroz Program reformi, koji je dostavljen, NATO-u koristi programe MAP-a.

Nikada ministar Podžić nije, kako to navodi gospodin Konaković, naše građane slagao i tvrdio da je BiH u NATO-u. Zapravo, očigledno se, u namjeri da se umanji značaj onih koji su doprinijeli da se BiH nađe u okviru pomenutog NATO programa ne komentirajući dalje i dublje Konakovićeve motive, vrši iskrivljeno interpretiranje rijeci ministra odbrane o Rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a 1088 iz decembra 1996. godine i njenom značaju za osiguranje potpisivanja odredaba Dejtonskog sporazuma i mira u BiH. Ministar je pojasnio zapravo da se u toj rezoluciji, između ostalog, navodi da će vojni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma provoditi NATO savez”, poručili su iz DF-a.

Dodali su da u duhu predmetne rezolucije koja je i dalje na snazi, a u kontekstu tadašnjih istupa određenih političara protivnika euroatlantskog puta BiH, ministar Podžić ukazao na činjenice iz predmetne rezolucije i da niko ne treba da se zanosi idejama da NATO nikad neće biti na Drini, jer je zapravo NATO štab u Sarajevu, dakle NATO je u BiH, pa i na Drini.

“Bez namjere da dalje polemišemo sa gospodinom Konakovićem, želimo da naša javnost zna, a o čemu je već ranije ministar odbrane više puta govorio, da je Ministarstvo odbrane BiH, u okviru svojih nadležnosti definisanih Zakonom o odbrani, uključujući i obaveze iz člana 84. ovog Zakona, ali i drugim propisima poduzelo niz mjera i aktivnosti na pripremi i implementaciji, usvojenog i od strane NATO-a, prihvaćenog Programa reformi, a koji sadrži 72 aktivnosti koje se odnose direktno na odbrambena pitanja uz 12 aktivnosti u kojima MO surađuje sa drugim institucijama. Dakle MO BiH i OS BiH su već u narednoj fazi, fazi implementacije obaveza iz Programa reformi i ne želimo se vraćati niti polemisati o već donesenim i od NATO-a prihvaćenim odlukama. Na kraju pozivamo gospodina Konakovića da sve navedeno provjeri u gore pomenutim nastupima ministra odbrane, uključujući i nastup u prošlosedmičnoj emisiji ‘Dan uživo’”, poručili su, te dodali da “gospodinu Konakoviću predlažemo da posjeti i zvaničnu stranicu NATO-a i provjeri u kojem se programu NATO-a nalazi BiH”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije