Đelilović i ostali za zločine u Hadžićima osuđeni na 60 godina

Radiosarajevo.ba
Đelilović i ostali za zločine u Hadžićima osuđeni na 60 godina
FOTO: Radiosarajevo.ba / Tužilašto uložilo materijalnih dokaza
Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Halid Čović, Bećir Hujić, Šerif Mešanović i Nermin Kalember danas je u Sudu BiH oduđeni na ukupno 60 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad srpskim i hrvatskim stanovništvom.
Sudsko vijeće proglasilo ih je krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u logorima na području sarajevske općine Hadžići, počinjen od maja 1992. do januara 1996. godine.
 
Mustafa Đelilović, bivši predsjednik Skupštine općine Hadžići, te kriznog štaba i ratnog predsjedništva, kao i Nezir Kazić, komandant Devete brdske brigade Armije BiH osuđeni su na po 10 godina zatvora.

Bivši načelnik Stanice javne sigurnosti Hadžići i član kriznog štaba Fadil Čović, te upravnik logora "Silos" Bećir Hujić osuđeni su na po osam godina zatvora.

Mirsad Šaboić, komandir policije u Pazariću i zamjenik upravnika logora "Silos" Halid Čović osuđeni su na po šest godina.
 
Šerif Mešanović, upravnik logora u magacinu u kasarni "Krupa" u Zoviku osuđen je na sedam godina zatvorske kazne.

Stražar u logosu "Silos" Nermin Kalember osuđen je na pet godina zatvora.

Minka Kreho, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je da su optuženi krivi što su od maja 1992.  do januara 1996. na širem području Sarajeva, pa i općine Hadžići, svjesno i voljno omogućili i organizirali zatvaranje srpskih i hrvatskih civila u logoru "Silos", Osnovnoj školi "9. maj" u Pazariću i magacinu kasarne "Krupa" u Zoviku.

Ovo je bio jedan od najdužih postupaka u historiji Suda BiH, a trajao je više od šest godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije