Delić: U 2022. godinu ulazimo sa 120 novih radnih mjesta

2
Radiosarajevo.ba
Delić: U 2022. godinu ulazimo sa 120 novih radnih mjesta
Vlada KS / Adnan Delić

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adanan Delić održao je danas press konferenciju povodom dodjeljivanja ugovora vlasnicima i osnivačima novih poslovnih subjekata koji su osnovani uz poticaj Ministarstva privrede KS, po programu “Podrška mladima za pokretanje start-up poslovnih subjekata na području Kantona Sarajevo”.

Osim uručivanja ugovora novim, mladim poduzetnicima, ministar je danas potpisao i ugovore s predstavncima IT kompanija koje su po osnovu drugog javnog poziva “Poticaj za unapređenje IT preduzetništva u svrhu zapošljavanja” ostvarili pravo na poticajna grant sredstva u svrhu edukacije i zapošljavanja u oblasti IT industrije.

“Ministarstvo privrede je tokom godine provelo javne pozive za realizaciju Programa razvoja male privrede za 2021. godinu, a progami zbog kojih smo danas ovdje posebno su bitni za nas i za razvoj našeg kantona. Ovim programima direktno doprinosimo kreiranju novih visoko kvalitetnih radnih mjesta, te samim tim utječemo na smanjenje fenomena odliva mozgova iz naše zemlje. Njihovom realizacijom se u našoj zemlji zadržavaju vrijedni, sposobni, hrabri i kreativni mladi ljudi koji u budućnosti trebaju biti glavni generatori ekonomskog rasta i razvoja”, istakao je ministar Delić.

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Govoreći dalje o poticajima mladima koji su u proteklom mjesecu osnovali poslovne subjekte, ministar Delić je kazao da Kanton Sarajevo ima 34 nova poslovna subjekta. Naglasio je da su to različite djelatnosti: od advokatskih kancelarija, stomatoloških ordinacija, IT kompanija do ugostiteljskih i drugih uslužnih djelatnosti.

“Posebno mi je drago da je 17 od 34 novoosnovanih poslovnih subjekata u vlasništvu žena. Opredjeljeni smo za podršku razvoju ženskog poduzetništva i ovo nam je signal da trebamo raditi na strategijama podrške razvoju i osnaživanju ženskog poduzetništva”, rekao je ministar Delić.

Potcrtao je da u 2022. godinu ulazimo sa 34 novoosnovane kompanije i 120 novih radanih mjesta.

“Prema prvim informacijama, ove godine smo imali najveći odziv na javne pozive za Program razvoja male privrede. Možemo reći da je uspješno proveden, s obzirom da smo realizovali skoro 90 posto namjenskih sredstava koja su predviđena za 11 programa. Implementirali smo ih kroz javne pozive tokom proteklih mjeseci. Ponovili smo neke pozive, između ostalih, i poticaj za zapošljavanje u IT kompanijama, tako da sada imamo ukupno 73 nova radna mjesta koja će se otvoriti u 13 IT kompanija, koje su prošle javne pozive. Kad uzmemo u obzir i program za osnivanje start-up poslovnih subjekata, u novu godinu ulazimo bogatiji za najmanje 120 novih radnih mjesta i zbog toga smo posebno ponosni”, istakao je ministar Delić.

Prema njegovim riječima, cilj je zadržati mlade u BiH, ali raditi na unapređenju programa razvoja male privrede, s posebnim fokusom na program podrške mladima u osnivanju start-up poslovnih subjekata i programa koji će poticati razvoj strateških grana privrede. Tim povodom, ministar je najavio i digitalizaciju i osavremenjivanje javnih poziva iz resora privrede, a sve s ciljem što kvalitenije podrške privrednicima s područja KS.

Ministarstvo privrede KS od 2016. godine provodi mjere razvoja male privrede u skladu sa Zakonom o poticaju razvoja male privrede Kantona Sarajevo. Kada je riječ o 2021. godini, Vlada KS je na prijedlog Ministarstva privrede usvojila Godišnji plan provođenja Programa razvoja male privrede za 2021. godinu s iznosom planiranih poticajnih sredstava od 8,49 miliona KM, a koji uključuje 11 pojedinačnih programa.

“Ne umanjujući važnost ostalih programa koji su dio ovog godišnjeg plana, na današnji smo dan posebno izdvojili dva programa koja ponajviše doprinose stvaranju novih radnih mjesta u KS. Odlučili smo posebno obilježiti čin zasnivanja ugovornog odnosa sa subjektima male privrede koji su ostvarili poticaje po programu”, navode iz Ministarstva privrede KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije