Delegati SDA i SBB-a se vratili u salu: Počela sjednica Doma naroda

0
L. M.
Delegati SDA i SBB-a se vratili u salu: Počela sjednica Doma naroda
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Dom naroda PS BiH

Današnjoj hitnoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prisustvuju delegati iz SDA i SBB-a nakon što se jučer nisu pojavili u sali PSBiH.

Prisutno je svih 15 delegata.

Na dnevnom redu sjednice, a trebao bi biti razmatran prijedlog izmjena Izbornog zakona koje su predložili delegati iz HDZ-a BiH.

EUFOR uputio važnu poruku političarima u BiH

EUFOR uputio važnu poruku političarima u BiH

Prema njihovom zahtjevu, članove Predsjedništva BiH koji se neposredno biraju s teritorija FBiH - jednog Bošnjaka i jednog Hrvata - biraju birači upisani u Centralni birački popis za glasanje u FBiH. Birač upisan u ovaj spisak može glasati za Bošnjaka ili za Hrvata, ali ne za oba.

"Svi kandidati Bošnjaci čine listu bošnjačkih kandidata. lzabran je bošnjački kandidat koji dobije najveći broj glasova među bošnjačkim kandidatima u FBiH.

Svi kandidati Hrvati čine listu hrvatskih kandidata sa koje je izabran kandidat ako:

Dobije najveći ukupan broj glasova među hrvatskim kandidatima u Federaciji BiH uz uvjet da je taj kandidat osvojio najveći broj glasova među hrvatskim kandidatima u najmanje tri od pet Kantona, i to: Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom, Zapadnohercegovačkom, Kantonu 10 i Posavskom.

Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova u FBiH ne zadovoljava navedeni uvjet, uzima se sljedeći kandidat sa liste hrvatskih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava navedeni uvjet.

Člana Predsjedništva BiH koji se neposredno bira s teritorije RS - jednog Srbina - biraju birači upisani u Centralni birački popis za glasanje u RS.

Dali su i prijedlog rješenja pitanja Doma naroda Federacije BiH.

"Broj delegata iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih, koji se biraju u Dom naroda PFBiH iz zakonodavnog tijela svakog kantona proporcionalan je broju stanovnika kantona prema posljednjem popisu. Kantoni u kojima je zastupljenost nekog od konstitutivnih naroda manja od 50% u odnosu na ukupan broj tog konstitutivnog naroda u FBiH zajednički biraju jednog delegata u Dom naroda PFBiH.

CIK BiH će provedbenim aktom odrediti koji kantoni imaju manje od 5% zastupljenosti nekog od konstitutivnih naroda u odnosu na ukupan broj tog konstitutivnog naroda u FBiH u skladu s posljednjim popisom i propisati proceduru izbora delegata iz tih kantona. CIK BiH određuje, nakon svakog popisa, broj delegata koji se biraju iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih, a koji se biraju iz zakonodavnog tijela svakog kantona", rješenje je koje ovi zastupnici vide za Dom naroda.

"Sedam delegata iz reda ostalih se bira iz zakonodavnih tijela Kantona na način da: Sarajevski bira dva, Tuzlanski dva, Zeničko-dobojski jednog, Unsko-sanski jednog i Srednjobosanski jednog delegata. Od sedam delegata iz reda ostalih, minimalno četiri moraju biti iz reda nacionalnih manjina u BiH.

Podsjećamo, Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić, Amir Fazlić i Munib Jusufović u utorak su odluči bojkotovati sjednicu Doma naroda BiH, ocijenivši to kao jedan od načina da se, barem privremeno, stopira usvajanje HDZ-ovog prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH.

Klub Bošnjaka bi mogao pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa i tako spriječiti usvajanje zakona po volji HDZ-a, u skladu sa parlamentarnom procedurom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije