Delegacije iz RS-a donijele cvijeće i svijeće u Sarajevo: Došli Košarac, Nešić, Stevandić...

11
Radiosarajevo.ba
Delegacije iz RS-a donijele cvijeće i svijeće u Sarajevo: Došli Košarac, Nešić, Stevandić...
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Delegacije iz RS-a stigle u ul. Hamdije Kreševljakovića

Danas se navršava 31 godina od napada na kolonu JNA u sarajevskoj ulici Dobrovoljačka povodom kojeg događaja su se Zelene beretke okupile u Sarajevu kako bi odale počast poginulim saborcima.

Dan ranije, 2. maja 1992, JNA je pokušala zauzeti centar Sarajeva i staviti pod svoju kontrolu ključne državne institucije Bosne i Hercegovine. U sukobima JNA s Teritorijalnom odbranom BiH i braniteljima Sarajeva, poginulo je više desetina ljudi. Pojedinci ovaj dan smatraju 'danom D' kada je BiH spašena, i kada je propao projekt "velike Srbije".

A, nakon Zelenih beretki, na istu lokaciju stigle su i delegacije iz RS-a. Donijeli su svijeće, upalili ih, te bijele ruže koje su postavili na ovom mjestu.

U Sarajevo stigle prve trešnje, evo koliko je novca potrebno za kilogram

U Sarajevo stigle prve trešnje, evo koliko je novca potrebno za kilogram

Među njima su državni ministri Staša Košarac, predsjednik Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta RS Nenad Stevandić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Danijel Egić... U obraćanju novinarima kazali su da niko nije osuđen za "taj zločin", te da će se boriti da dođe do presude u ovom slučaju.

Stevandić je potom pozvao na međusobno pomirenje, ali "opravdati ubijanje ljudi koji ni na kog nisu pucali, to niko ne može": "Ne možete očekivati da prihvatimo da su jedne žrtve važnije od drugih. Sve su žrtve jednake, jednako teške i zasluđuju jednako poštovanje, ne može se praviti razlika. To jedino ima smisla za budućnost."

Na pitanje da li to znači da će prestati negirati genocid u Srebrenici, nije htio odgovoriti. Nakon što je pitanje ponovio, citirao je odluke Narodne skupštine RS-a, ali nije ponudio jasan odgovor. 

Delegacije iz RS-a stigle u ul. Hamdije Kreševljakovića
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Delegacije iz RS-a stigle u ul. Hamdije Kreševljakovića

Prije dolaska u Sarajevu, u Istočnom Sarajevu u 10 sati služen je parastos za ubijene pripadnike JNA. 

"Pošto se mnogo manipulisalo, lagalo, izmišljalo o tome kol'ko je stradalo u Dobrovoljačkoj ulici, vreme je jednom da se kaže tačno, a to mogu samo ja. U toj Dobrovoljačkoj ulici oni su napali sanitetsko jedno vozilo i poginuo je jedan vojnik, Tomović Zdravko iz Han Pijeska. Tri pukovnika: Sokić Miro, Radulović dr Budimir i Mihailović Boško. Jedan potpukovnik, Jovanić Boško i jedna žena, muslimanka Šuko Nurmela... Znači, šest osoba je stradalo.

Valjda su ovi u Beogradu izgubili strpljenje što mi nismo stradali, što ne stradamo. Te laži koje su prosute oko Dobrovoljačke nešto je najsramnije što se može čuti", govorio je svojevremeno general Milutin Kukanjac, zapovjednik konvoja JNA u povlačenju iz Sarajeva.

Ipak, i pored ove izjave njihovog generala, mediji iz ovog entiteta pišu sljedeće: "Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije