Delegacija Vlade TK-a: Građani nisu ugroženi, tražit ćemo odgovornost

Fena
Delegacija Vlade TK-a: Građani nisu ugroženi, tražit ćemo odgovornost
FOTO: Fena / Vlada TK-a posjetila "Bijelo more"
Curenje lužnate materije iz taložnice "Bijelo more" Fabrike sode u Lukavcu "Sisecam soda" u rijeku Spreču bio je povod današnje posjete delegacije Vlade Tuzlanskog kantona (TK) i premijera Jakuba Suljkanovića toj lokaciji.

Trenutno je u toku sanacija pukotine na nasipu bazena.

U petak, 27. aprila, pukao je nasip na taložniku "Bijelo more" kod Lukavca te je određena količina ove tekućine poplavila obližnje poljoprivredno zemljište, a dio je završio i u vodotoku rijeke Spreče.

"Najvećim dijelom ovaj materijal je kreč. Djelomice ima i kalcijumhlorida i ključni problem predstavlja lužnatost te materije. Nema direktne ugroženosti građana u smislu posljedica ovog incidenta. Poljoprivredne površine koje su poplavljene su ograničene i bit će sanirane, a prouzrokovana šteta bit će namirena", kazao je načelnik Općine Lukavac Edin Delić, dodajući da je značajna šteta prouzrokovana u rijeci Spreči.

Premijer Suljkanović je napomenuo da, iako taj incident nije u nadležnosti kantonalnih institucija, Vlada TK i sve kantonalne institucije su u potpunosti posvećene saniranju štete.

"Soda Sisecam je, kada je u pitanju izdavanje svih dozvola, privredno društvo u nadležnosti Vlade Federacije BiH i federalnih ministarstva, kao i Federalne uprave za inspekcijske poslove, ali je kantonalna vlada, naravno zabrinuta i pratimo sva dešavanja uz taj incident", istaknuo je.

Premijer TK-a kazao je da Kantonalni štab civilne zaštite danas u Lukavcu održava sjednicu te da im je cilj preduprijediti sve buduće eventualne negativne poslijedice.

"Vlada TK-a će tražiti i da se utvrde i eventualne odgovornosti svih onih koji su propustili učiniti određene radnje ili nisu učinili preventivne radnje kako ne bi došlo do ovog incidenta", dodao je.

Vanrednoj sjednici štaba civilne zaštite, osim članova štaba, prisustvuju i federalni vodni inspektor i inspektor za zaštitu okolice, predstavnici Općine Lukavac te kompanije "Soda Sisecam".

"Nećemo izmišljati načine, saslušat ćemo šta nam struka kaže i ići u tom pravcu. Ohrabruje to da imamo određene indicije za podršku iz Federalne fondacije za zaštitu okolice kada je u pitanju materijalna i finansijska podrška, s ciljem sanacije nastale štete" rekao je komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mufid Klinčević, saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje Vlade TK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije