Delegacija Grada Sarajeva danas i sutra u službenoj posjeti Pragu

1
Radiosarajevo.ba
Delegacija Grada Sarajeva danas i sutra u službenoj posjeti Pragu
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Vijećnica

Sarajevo će ovu sedmicu biti predstavljeno u Pragu i Češkoj Republici na poseban način. Naime, u organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Češkoj, i udruženja Lastavica, katedra za arhitekturu ČVUT Prag pripremila je izložbu o najimpoznatnijim djelima proslavljenog češkog arhitekta Karela Paržika koji je najveći obol svog rada i karijere ostavio u našem glavnom gradu, projektirajući neke od najznačajnijih građevina, uključujući Zemaljski muzej, Akademiju likovnih umjetnosti, Narodno pozorište, sinagogu, crkvu.sv Josipa, prvi projekat Vijećnice, zgradu Predsjedništva, zgradu današnjeg Pravnog fakulteta i mnoge druge. Karel Paržik pokopan je u Sarajevu, a na njegovu grobu stoji epitaf "Čeh rodom, Sarajlija izborom", što je i naziv ove izložbe.

Otvaranje vanjske izložbe će se održati u utorak 15. juna 2021. godine u 14.30 u jednoj od najprometnijih praških ulica, Na Prikope 8.

Izložbu će otvoriti gradonačelnik Praga dr.Zdenek Hrib, koji je domaćin gradonačelnici Sarajeva dr. Benjamini Karić. Gradonačelnici će održati zajednički sastanak u praškoj Gradskoj vijećnici gdje će biti govora o suradnji gradova i uvezivanju na kulturnom, ekonomskom i turističkom planu.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Pragu u povodu službene posjete gradonačelnice Karić organizovala je i brojne susrete s češkim zvaničnicima te gospodarstvenicima porijeklom iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Poseban kuriozitet je činjenica da je izložbu pripremala diplomatkinja Katedre za arhitekturu u Pragu, Jovanka Višnjevac iz BiH sa svojim mentorom doc.ing Jaroslavom Dadom. Na izložbi će biti izložene i fotografije Paržikovih zdanja poznate bh. Fotografkinje Aide Redzepagić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije