Delegacija EU odgovorila Dodiku: Nemojte širiti dezinformacije!

0
F. V.
Delegacija EU odgovorila Dodiku: Nemojte širiti dezinformacije!
FOTO: Radiosarajevo.ba / Delegacija EU odgovorila Dodiku

Tokom boravka na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik se 17. juna susreo sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Šta je Dodik rekao

Lider SNSD-a je dan ranije u intervjuu za rusku „Izvestiju“ iznio niz u najmanu ruku spornih ocjena. Uz ostalo, tvrdio da je BiH protiv ulaska u NATO, te da je „entuzijazam za ulazak u EU prilično slab“. Štaviše, dok se cijeli demokratski svijet odlučno uz Kijev i ukrajinski narod, opravdava agresija Rusije na tu zemlju tvrdnjama da je „neko na Zapadu“ htio sukob.

„Stiče se utisak da u ovom sukobu Zapad želi da pobijedi Rusiju, a da pritom ne učestvuje aktivno u neprijateljstvima, već samo isporučuje oružje u Kijev. Dakle, nikome se ne žuri sa dogovorima. Kao da očekuju da se to pitanje riješi vojno. Vjerovatno Zapad pokušava da pronađe načine da ostvari pobjedu nad Rusijom“, rekao je Dodik.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Paradoksalno, dešava se ovo samo nekolko dana kasnije nakon što je Europska unija (EU) na visokom nivou primila lidere iz BiH te, navodno, usaglasila nastavak reformi poslije Općih izbora 2022. godine. Ove aktivnosti omogućile su Dodiku novi „manevarski prostor“ i kupovinu vremena.

Tim povodom zatražili smo komentar Delegacije EU u Sarajevu u povodu stavova koje je iznio Dodik, posebno u kontekstu nastavka puta prema Uniji.

„Bosna i Hercegovina ima jasnu i kredibilnu EU perspektivu, potvrđenu na najvišem nivou. Politički lideri u BiH u svojim javnim izjavama velikom većinom podržavaju pristupanje EU, a istraživanja javnog mnijenja dosljedno pokazuju veliku podršku javnosti pristupanju EU. Preko 80% građana i građanki želi da se BiH pridruži Evropskoj uniji i očekuju od svojih lidera da djeluju u skladu s tim“, naveli su iz Delegacije EU.

Opredjeljenje za osiguravanje budućnosti BiH u EU, dodali su, potvrđeno je na sastanku u Briselu 12. juna na kojem se većina lidera političkih stranaka, uključujući i Dodika, „u potpunosti složila sa principima za osiguranje funkcionalne Bosne i Hercegovine koja napreduje na putu ka EU“.

„Lideri su se također složili da će nastaviti sa usklađivanjem stavova BiH sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU. Sve ovo je odraz široko rasprostranjene želje građana i građanki Bosne i Hercegovine da se pridruže Evropskoj uniji“, podsjetili su.

Agresije na Ukrajinu

Podsjećaju, također, da „ničim izazvana vojna agresija Rusije na Ukrajinu predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava i osnovnih ljudskih vrijednosti, te podriva evropsku i globalnu sigurnost i stabilnost“.

„Svaka suprotna tvrdnja predstavlja namjernu dezinformaciju. Evropska unija je ujedinjena u svom odgovoru i donijela je širok spektar mjera kao odgovor na invaziju. Očekujemo da se zemlje koje teže članstvu u EU u potpunosti slože s nama po ovom pitanju. BiH se u više prilika već složila sa stavom EU, uključujući u UN-u i Vijeću Evrope, što pozdravljamo. Očekujemo da BiH nastavi da i dalje usklađuje svoje stavove sa vanjskom politikom EU po ovom pitanju“, poručeno je iz EU, te zaključeno:

„Pozivamo lidere u BiH da usklade svoju retoričku posvećenost ostvarivanju članstva u EU i podršku sporazumima sa konkretnim aktivnostima koje će omogućiti napredovanje BiH ka budućnosti u EU, kao i da se suzdrže od retorike podijela i takvog dijelovanja“.

Tako dok lideri vodećih bh. stranaka nemaju entuzijazam za EU (iskreno, ni EU se nije pretgla od želje za ovaj dio svijeta), pritom desetine hiljada građana iz svih dijelova BiH odlaze u Uniju – jedan po jedan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije