Delegacija EU: EK priprema odgovor na mjere koje je Hrvatska uvela bh. izvoznicima

A. D.
Delegacija EU: EK priprema odgovor na mjere koje je Hrvatska uvela bh. izvoznicima
Nakon što je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović uputio pismo Europskoj komisiji traživši hitnu reakciju na potez Hrvatske o povećanju uvoznih taksi na voće i povrće glavno je pitanje kako će na ovaj čin reagirati EU.
Iz Delegacije Europske unije u BIH za Radiosarajevo.ba su izjavili da je Europska komisija u kontaktu s vlastima zemalja kojih se dotiče ovo pitanje, a to su pored BIH, Srbija, Makedonija, Crna Gora, Albanija i Kosovo. 

"U toku je procjena situacije i priprema našeg odgovora. Europska unija podržava razvoj trgovinskih i ekonomskih integracija. Sve strane moraju poštivati svoje obaveze", odgovorili su nam iz ureda specijalnog predstavnika EU za BIH Lars-Gunnara Wigemarka.

U ponedjeljak bi se u Sarajevu trebao održati i vanredni sastanak predstavnike Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore povodom najnovije odluke Hrvatske o vancarinskim barijerama za uvoz poljoprivrednih proizvoda. Bit će to prilika da se porazgovara i o Ugovoru o transportnoj zajednici kojeg jedino nije potpisala naša država.

Glasnogovornica Delegacije EU u BIH Jamila Milović-Halilović kazala nam je da je BIH pozvana da ovaj ugovor potpiše što prije.

"Ugovor o transportnoj zajednici predstavlja važan korak ka unapređenju infrastrukture i kvalitetnijih usluga transporta širom regiona. To će zemljama Zapadnog Balkana omogućiti izvoz na veća tržišta, privlačenje novih investitora i podsticanje njihovog ekonomskog rasta. U konačnici, time će se također poboljšati svakodnevni život građana ovih zemalja. Konačno, ovaj Ugovor će pomoći zemljama Zapadnog Balkana da usklade svoje domaće zakone o transportu sa zakonima u EU, čime će ojačati susjedske odnose, promovisati prekograničnu saradnju i približiti se Evropskoj uniji", rekla je Milović-Halilović.

Ona podsjeća da je Europska komisija u Trstu najavila značajan paket od sedam projekata povezivanja, u ukupnoj vrijednosti od 194 miliona eura bespovratnih sredstava, te 500 miliona eura investicija za sufinansiranje sedam novih regionalnih projekata za poboljšanje transportnih i energetskih veza unutar Zapadnog Balkana i sa Evropskom unijom. 

"U ovaj paket su uključena i četiri projekta koje je podnijela Bosna i Hercegovina za koje je EU izdvojila ukupno 46 miliona eura. Ova četiri projekta će biti realizovna tek kada se riješe otvorena pitanja vezana za fiskalni prostor, uključujući i usvajanje Zakona o akcizama, te kada Bosna i Hercegovina potpiše Ugovor o transportnoj zajednici", istaknula je Milović-Halilović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije