Delegacija Deutsche Bundesbank u posjeti Centralnoj banci Bosne i Hercegovine

1
Radiosarajevo.ba
Delegacija Deutsche Bundesbank u posjeti Centralnoj banci Bosne i Hercegovine
Foto: CBBIH / Posjeta Deutsche Bundesbank Centralnoj banci BiH

Bilaterlani sastanak zvaničnika Centralne banke Bosne i Hercegovine i delegacije Deutsche Bundesbank održan je danas, 25. maja u Sarajevu.

Međunarodna tehnička saradnja glavni je instrument razmjene znanja koji doprinosi pripremama za članstvo u Evropskoj uniji (EU), jačanju koordinacije u BiH, regiji i EU, zaključeno je tokom bilateralnog sastanka zvaničnika Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) i visoke delegacije Deutsche Bundesbank (Njemačke savezne banke).

Članovi Uprave CBBiH, viceguverneri Ernadina Bajrović, Marko Vidaković i Željko Marić, upoznali su delegaciju Bundesbank u sastavu Burkhard Balz, član Izvršnog odbora Bundesbank, Martin Dinkelborg, direktor Centra za međunarodni dijalog i Peter Spicka, koordinator za IPA projekte, o aktuelnostima u poslovanju CBBiH.

Nove američke sankcije: Diani Kajmaković i Osmanu Mehmedagiću 'Osmici' zabranjen ulaz u SAD

Nove američke sankcije: Diani Kajmaković i Osmanu Mehmedagiću 'Osmici' zabranjen ulaz u SAD

Uz zahvalnost na saradnji i podršci koju Deutsche Bundesbank pruža CBBiH istaknut je značaj jačanja partnerstva i međuinstitucionalnog dijaloga.

U fokusu razgovara bila je implementacija Programa jačanja kapaciteta centralnih banaka Zapadnog Balkana u cilju integracije u Evropski sistem centralnih banaka. U programu, osim CBBiH, učestvuju i entitetske agencije za bankarstvo.

Status BiH kao zemlje kandidata za članstvo u EU postavlja pred CBBiH nove izazove i zahtijeva jasan angažman i CBBiH i svih institucija u BiH, koje zajedno rade na jačanju institucionalnih kapaciteta CBBiH i finansijskog sistema u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije