Dekan Šain na iftaru: Katolik sam, a ovdje se osjećam kao vaš brat

Radiosarajevo.ba
Dekan Šain na iftaru: Katolik sam, a ovdje se osjećam kao vaš brat
Mjesec ramazan je na izmaku, a svakim danom iz cijele Bosne i Hercegovine su stizale poruke mira nakon iftara.

I džemat Ekonomskog fakulteta u Sarajevu je organizovao iftar, na kojem su, pored studenata, bili i njihovi profesori te dekan fakulteta Željko Šain. 

Upravo govor dekana Šaina, koji je na ovoj dužnosti do 31. augusta, poslao je divne, emotivne poruke: 

"Hvala što ste i mene pozvali na ovu divnu svečanost, na divni iftar gdje se možemo zajedno družiti, razgovarati, razmjenjivati mišljenje i biti bliži jedni drugima. Kao što je uvaženi hafiz Kenan Musić maloprije govorio, a svaku bi mu riječ potpisao i volio bih da je to i moja riječ, osjećam se ovdje jako lijepo. Zahvalan sam Bogu što sam danas s vama ovdje", rekao je Šain na početku svog govora, te nastavio:

"Iako sam po rođenju, i onome čemu pripadam, bosanski katolik, ja se ovdje osjećam kao vaš brat i kao dio ove porodice. Onaj ko ima ljubav, čisto srce.... jednostavno, svaki je čovjek Božije stvorenje, a svako se od nas treba upravo odnositi, opet ću reći kao što je rekao uvaženi hafiz, vratiti se tom svom egu, vidjeti gdje je on i koliko on ispunjava svoje obaveze pa onda neka traži prava i odgovornosti na ovom svijetu kako čini prema sebi, odnosno kako čini prema svom najbližem, bez obzira koje nacije, vjere, boje kože bio.

Dragi je Bog sve nas doveo na isti način na ovaj svijet. Svi ćemo sa ovog svijeta otići na isti način, niko neće ostati na ovom svijetu zauvijek i uistinu mi ćemo se mjeriti po tome kakvi smo ljudi bili".

Smatara Šain da ekonomisti previše gledaju kako materijalno izgraditi sebe, svoju porodicu, državu, okruženje.

"Sav belaj na ovom svijetu nastao je, po mom sudu, zato što su ljudi, a prvenstveno ekonomisti i poslovni ljudi, previše se okrenuli materijalnom zgrtanju", kazao je dekan  Ekonomskog fakulteta, Šain, u svom emotivnom obraćanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije