Dedić za Radiosarajevo.ba: Žao mi je što je došlo do blokade Vlade FBIH

A. D.
Dedić za Radiosarajevo.ba: Žao mi je što je došlo do blokade Vlade FBIH
Žao mi je što je zbog Zakona o šumama došlo do blokade rada čitave Vlade FBIH, izjavio je za Radiosarajevo.ba federalni ministar za poljoprivredu vodoprivredu i šumarstvo Šemsudin Dedić.

Ministar Dedić je u otvorenoj izjavi za naš portal prokomentirao krizu u Vladi zbog prijedloga ovog zakonskog rješenja protiv kojeg su ministri iz HDZ-a BIH.

"Ja sam više puta naglašavao da smo napravili veoma kvalitetan zakon, u njegovoj izradi su učestvovali predstavnici struke, akademske zajednice i privrednika i mislim da u meritoričkom smislu nema zamjerki na predloženo zakonsko rješenje. Iz HDZ-a sada stižu primjedbe da Zakon razvlašćuje kantone što nije istina jer kantoni imaju određena prava vezana za, na primjer, upravljanje šumama“, rekao je Dedić.

Podvukao je da nikada neće pristati na to da se šume knjiže na nekog drugog osim države „kako to priželjkuju neke hrvatske stranke“.

„Radi se o državnoj imovini, a Federacija, odnosno Federalno pravobranilaštvo, je jedino njen zastupnik. Da počnemo dijeliti državne resurse ovo bi bio uvod u teritorijalne podjele i tu ne smije biti nikakvih kompromisa“, rekao je Dedić.

Dodaje da bi Zakon o šumama trebao bi biti donesen na državnom nivou, te da se nada da će se to dogoditi što prije.

Dok nema državnog zakona treba nam ovaj federalni koji, da vas podsjetim, nemamo od 2009. godine. Od tada do danas u ovoj oblasti vlada potpuni haos sto nažalost dovodi do propadanja ovog našeg vrijednog resursa. Nemamo više vremena za gubljenje i nadam se da će to konačno shvatiti i HDZ“, poručio je ministar Dedić. Dodao je kkao mu je žao što je zbog Zakona o šumama došlo do nesuglasica s HDZ-om.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije