Debevec podnio disciplinsku prijavu protiv tužiteljice Mijović!

0
Radiosarajevo.ba
Debevec podnio disciplinsku prijavu protiv tužiteljice Mijović!
Sud BiH / Ranko Debevec

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec uputio je danas Uredu disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) prijavu protiv tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine Vedrane Mijović, saznaje Radiosarajevo.ba. 

Državna tužiteljica je 18. septembra, također, prijavila VSTV-u da joj je predsjednik Suda BiH Ranko Debevec slao prijeteće poruke, što je on odlučno negirao. 

Podsjetimo, tužioc Mijović je "zadužila" predmet protiv Debeveca, formiran na osnovu anonimne krivične prijave podnesene 18. marta ove godine, u kojoj se navodi da Debevec posjeduje špansko državljanstvo koje nije prijavio, objavio je ranije portal Istraga.ba. 

Disciplinski prekršaj

U prijavi koju je danas uputio UDT-u, Debevec navodi da su on i Mijović imenovani u Komisiju za polaganje pravosudnog ispita na federalnoj razini, a u tom svojstvu se oboje nalaze zaključno sa današnjim danom. 

"U ovom činjenici leži razlog zbog kojeg je imenovana počinila disipclinski prekršaj iz tačke 7. člana 57. zakona o VSTV BiH, propuštajući da traži izuzeće od postupanja u predmetu krivične prijave naslonjene najdirektnije na predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, a koja datira od 18. marta ove godine, o čemu je imenovana obavijestila predsjednika Suda peko kolega sudija i članova navedene komisije za polaganje pravosudnog ispita, kao i direktno", istaknuto je u prijavi. 

Preko istih kolega sudije Debeveca, koji će svjedočiti u disciplinskom postupku, Mijović je navodno u više navrata poručivala kako se radi o "anonimnoj, bezveznoj prijavu ničim utemeljenoj", kako će ona to "brzo okončati", jer "tu nema ništa", te da predsjednik Suda BiH treba da "sjedne" sa glavnom tužiteljicom (Gordana Tadić), koja "insistira na vođenju postupa protiv Debevca". 

"A iz čega jasno proizlazi da se sve pomenuto vodi na ličnoj, a ne na pravnoj osnovi", istaknuto je u prijavi, uz podsjećanje da je Mijović prijavila Debevca za prijetnje tek tri mjeseca nakon što su, navodno, upućene. 

Iz navedenog, navodi se u prijavi, jasno proizlazi da je imenovana, također, počinila i prekršaj iz tačke 14 pomeutog člana, dajući višestruke komentare o tom predmetu na Komisiji za polaganje pravosudnog ispita i izvan nje, čemu će kolege, također, svjedočiti ukoliko se za tim ukaže potreba. 

"Time su, sem toga, ostvarena obilježja disciplinskog prekršaja iz tačke 22. člana 57. Zakona o VSTV BiH, to jeste ponašanju izvan tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije", naglašeno je. 

On u prijavi upozorava i da je dovedeno u pitanje povjerenje javnosti u nepristranost i kredibilitet tužilaštva, dajući medijima dokument o disciplinskoj prijavi protiv predsjednika Suda BiH, "gdje se vidi da isti nema pečata, i nije izašao iz njezinog psojeda kada je dat medijima da ga objave, kao i moge druge dokumente". 

"Posebno pitanje je povreda načela nepristranost od strane Mijović i najdirektniji lični  pokušaj obračuna sa predsjednikom Suda BiH, objavljujući dokumente iz navodnih "istražnih radnji" u medijima, te stalnim bavljenjem pitanja, odnosno zloupotrebom zakonske uloge tužilaštva, a koja se odnosi na zloupotrebu provjere eventualne prijave, državljanstva druge države (u slučaju Debevca), korištenjem resursa Tužilaštva BiH protivno njegovoj funkciji, propisanoj ZKP-om BiH , koja se sastoji u otkrivanu i procesuiranju počinioca krivičnih dijela", istakao je Debevec. 

Krivično djelo

Zaključuje kako je čitavoj državi Bosni i Hercegovini, pa i običnim građanima, a posebni pravnicima jasno da se  ne radi o materiji koja predstavlja krivično djelo propisano katalogom krivičnih djela, tj. niti jednom od krivičnih zakona u BiH, a ponajmanje Krivičnim zakonom BiH, a koje ni jedno tužilaštvo imalo pravo istraživati. 

"Radi se o najgrubljoj povredi ličnih podataka, koja je u suprotnosti za Zakonom o zaštitit ličnih podataka u BiH, ZKP-om BiH, Kodeksom tužilačke etile... ", zaključuje Debevec. 

Bura koja već mjesecima potresa BiH očito će dobiti svoj epilog i pred bh. institucijama

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije