Davutoglu: Ustavnim reformama u BiH sve strane trebaju dati pozitivan doprinos

Radiosarajevo.ba
Davutoglu: Ustavnim reformama u BiH sve strane trebaju dati pozitivan doprinos

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu završava dvodnevni posjet BiH. Danas će u Sarajevu svečano otvoriti Turski kulturni centar "Junus Emre".

On se jučer sastao članom Predsjedništva Harisom Silajdžićem, predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem i predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom.

U intervjuu za Federalnu televiziju šef turske diplomatije govorio je o aktualnoj političkoj situaciji u našoj zemlji i reformskom procesu. Kazao je kako ustavnim reformama u Bosni i Hercegovini, sve strane kojih se to tiče trebaju dati pozitivan doprinos.

Međunarodna zajednica, regionalne snage, susjedne zemlje, sve one bi trebale igrati pozitivnu ulogu, ali osnovni princip koji treba istaći kao perspektivu međunarodnog prava jeste da teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine ne bi trebao biti dovođen u pitanje. Stav Turske, inače članice Vijeća za implementaciju mira, je da još nije vrijeme za zatvaranje OHR-a.

Sastanak sa Silajdžićem

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, sastao se sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske Ahmetom Davutogluom.

Tokom sastanka nastavljeni su razgovori koje su Silajdžić i Davutoglu započeli početkom ove sedmice u Ankari na temu ustavnih i drugih reformi u našoj zemlji, javlja Fena.

Ministar Davutoglu je još jednom naglasio da je stabilnost, funkcionalnost i samoodrživost Bosne i Hercegovine vrlo važno pitanje za Republiku Tursku, te da turska vlada sa ovakvim stavovima nastupa u bilateralnim razgovorima sa drugim državama.

Dr. Silajdžić i ministar Davutoglu su se složili da jedino održivo rješenje u Bosni i Hercegovini podrazumjeva punu jednakost svih građana naše zemlje u svim sferama, vladavinu prava, funkcionalnost te, kao rezultat ovih vrijednosti, napredak Bosne i Hercegovine ka članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji.

Također je konstatovano da bi primjena takvih rješenja znatno poboljšala ekonomsku situaciju u našoj zemlji, te da su takva rješenja u interesu cjelokupne međunarodne zajednice.

Razgovarao sa Tihićem

Po okončanju susreta sa turskim ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom, Tihić je kazao za Fenu da su razgovarali prvenstveno o predstojećim razgovorima koji se tiču ustavne reforme i državne imovine, a koji slijede 20. oktobra u Butmiru.

"Ja sam iznio naša razmišljanja, naše stavove, procjene šta i kako može da se dogodi, odnosno kakva su moguće rješenja. Iznio sam šta mi očekujemo od toga. Oni su željeli da čuju šta mislim, ne samo ja, nego i Lagumdžija, Silajdžić i šta je od toga moguće, šta je realno, šta može Turska učiniti, kako nam može pomoći", kazao je Tihić.

Mislim, dodao je on, da je Turska naš prijatelj i da ona može pomoći svima u BiH jednim principijelnim stavom kada je u pitanju odnos prema državi BiH, državi svih ravnopravnih naroda i građana.

“Oni podržavaju ovu inicijativu, podržavaju ustavnu reformu. Normalno, ne mogu se oni izjašnjavati o detaljima, ali podržavaju jednu reformu koja će dovesti do funkcionalnije, efikasnije državne strukture BiH koja može ispunjavati uvjete članstva u EU i NATO-u”, kazao je Tihić nakon razgovora s ministrom vanjskih poslova Republike Turske Ahmetom Davutogluom.

Razgovarao sa Lagumdžijom

Lagumdžija je nakon razgovora izjavio za Fenu da je s ministrom vanjskih poslova Turske razgovarao, na njegov poziv, kao sa prijateljem ove zemlje.

“Ono što je posebno važno je što od naših turskih prijatelja imamo razumijevanje kada je u pitanju jačanje funkcije države. Mi smo upravo razgovarali o tome kako ovdje jačati državu da brže uđe u NATO, da ide brže ka Evropi. Turska je dobar primjer da nije važno jesi li kandidat, nego je važno da li si u stanju da budeš zemlja u skladu sa evropskim standardima”, kazao je Lagumdžija.

Dodao je kako je ohrabren nakon razgovora s ministrom vanjskih poslova Turske “jer su oni, u svakom slučaju, zemlja koja je od pomoći u čitavom procesu”.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije