Davor Dragičević stigao u zgradu Suda BiH

0
Radiosarajevo.ba
Davor Dragičević stigao u zgradu Suda BiH
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Dragičević i Feraget

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića, u društvu advokata Ifeta Ferageta stigao je u zgradu Suda Bosne i Hercegovine. 

U Tužilaštvu BiH danas će se sastati s tužiteljicom Ozrenkom Nešković, koja je preuzela predmet Tužilaštva RS.

Njegov advokat Ifet Feraget je ranije kazao kako će rješavanje slučajeva “Memić” i “Dragičević” biti test za novog vršioca dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanka Kajganića.

Od nedjelje novi raspored letenja sa Sarajevskog aerodroma: Uvedeno sedam novih odredišta

Od nedjelje novi raspored letenja sa Sarajevskog aerodroma: Uvedeno sedam novih odredišta

“Došlo je i do promjene u Odjelu za organizirani kriminal, koji će raditi istragu u ovom predmetu, i ja se nadam da će vrlo brzo doći do donošenja naredbe o sprovođenju istrage u predmetu ‘Dragičević’, ali isto tako do naredbe o sprovođenju istrage vezano za ubistvo u predmetu ‘Dženan Memić’. Moramo biti svjesni da se ovdje radi o namjenskoj opstrukciji sistema”, rekao je Feraget, dodavši kako su ova dva slučaja specifična jer postoji više nego dovoljno dokaza, “zbog čega vrlo otvoreno govorimo da tužilaštvo i policija zataškavaju dva očigledna ubistva”. 

Muriz Memić, otac ubijenog Dženana, najavio je kako će članovi grupa “Pravda za Dženana” i “Pravda za Davida” organizovati nove proteste u Sarajevu.

“Uskoro ćemo organizovati nove proteste ispred OHR-a, da vidimo da li oni misle nešto raditi, zašto su tu, jer ovi naši ne misle očito”, kazao je ranije Memić.

Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci ranije je donijelo naredbu o obustavi istrage protiv Davora Dragičevića zbog krivičnog djela “ugrožavanje sigurnosti ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača”.

Za isto krivično djelo, “ugrožavanje sigurnosti ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača”, istraga je vođena protiv članova neformalne grupe “Pravda za Davida” – Ozrena Perduva i Sofije Grmuše.

Pred Osnovnim sudom u Banjoj Luci u toku je suđenje Davoru Dragičeviću po tužbi koju su zbog klevete podnijeli Dragan Lukač, Darko Ilić i Darko Ćulum, sadašnji i bivši visoki funkcioneri Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

David Dragičević nestao je u noći sa 18. na 19. mart 2018. godine, a njegovo beživotno tijelo pronađeno je 24. marta na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u Banjaluci. Prvobitna istraga utvrdila je da je smrt nastala utapanjem bez elemenata krivičnog djela. Tri mjeseca kasnije, banjalučko Okružno tužilaštvo je donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv N.N. lica zbog ubistva Davida Dragičevića. Istragu je preuzelo Državno tužilaštvo BiH.

U ranijoj odluci Ustavnog suda BiH se navodi da je banjalučko tužilaštvo napravilo propust kada tri mjeseca nije pokrenulo istragu o smrti Dragičevića.

Trenutno se pred Osnovnim sudom u Banjaluci sudi inspektorima banjalučke Policijske uprave Mikici Marijancu i Zoranu Bošnjaku, koji su optuženi za sprečavanje dokazivanja u slučaju smrti Davida Dragičevića. Optužnica protiv njih podignuta je 2018., ali je suđenje počelo tek u junu 2021. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije