Davno je trebalo Dudakovića uhapsiti

Radiosarajevo.ba
Davno je trebalo Dudakovića uhapsiti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da “postoje dokazi da je Atif Dudaković, ratni komandant 5. korpusa Armije RBiH, počinio ratne zločine i da ga je davno trebalo uhapsiti”, ali da to što nije učinjeno govori o radu Tužilaštva i Suda BiH. 

Pretresanje kasarne zbog ratnih zločina
 
Komentirajući navode da je obavljen pretres u prostorijama bivše kasarne “Orljani” u Bihaću, u okviru, navodno, istrage protiv Dudakovića, Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da, “kada je nešto vezano za RS, ljudi budu uhapšeni bez ikakvih ograničenja”. 
 
S druge strane, predsjedniku Narodne skupštine RS-a Igoru Radojičiću sve to “liči na marketing, jer se u suštini ništa ne dešava". 
 
"Nema hapšenja, optužnica, a Sud, Tužilaštvo i SIPA pokušavaju stvoriti sliku da rade nešto više o pitanju procesuiranja ratnih zločina nad Srbima", navodi Radojičić. 
 
Za njega je “jasno da postoji pristrasnost u dosadašnjem procesuiranju ratnih zločina pred pravosudnim institucijama na nivou BiH”. 
 
Govoreći o mogućem formiranju Vijeća ministara, Dodik, koji je predsjednik SNSD-a, ponovio je raniji stav da RS ako postoji spremnost u FBiH, može da uđe u taj proces, uz poštivanje Dejtonskog balansa te uz  uvjet da joj pripadnu resor vanjskih poslova i još tri ministarstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije