Davinić: Karadžić negirao gađanje Markala

Radiosarajevo.ba
Davinić: Karadžić negirao gađanje Markala

Svjedok odbrane na suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom Prvoslav Davinić izjavio je da mu je u junu 1996. Karadžić rekao na Palama da Vojska Republike Srpske nije ispalila granatu koja je na sarajevskoj pijaci Markale u augustu 1995. ubila i ranila desetine civila.

Davinić, koji je u to vrijeme bio šef Odjeljenja za globalno razoružavanje u sjedištu UN u New Yorku, svjedočio je da se sa Karadžićem privatno sastao na Palama, na putu za Sarajevo.

Kako je rekao, Karadžić mu je prenio da ga je komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić uvjerio da vojska nije ispalila granatu na Markale, prenosi Srna.

Davinić je izjavio i da mu je njegov grčki kolega u sjedištu UN rekao da je "iz političkih razloga" istraga UNprofora bila usmjerena na dokazivanje da su Srbi bili krivi za incident.

Odgovarajući na pitanja tužilaca, Davinić je potvrdio da se sa Karadžićem "privatno" na Palama sreo još jednom, u septembru 1996, kao i da je o tim susretima izvijestio nadređene u UN.

Sljedeći svjedok Karadžićeve odbrane daće iskaz danas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije