Darku Elezu produžen pritvor

0
Radiosarajevo.ba
Darku Elezu produžen pritvor
PrtScr / Darko Elez

Sud BiH produžio je za još tri mjeseca pritvor Darku Elezu, osumnjičenom za organizovani kriminal, saznaje Srna iz pravosudnih institucija.

Tužilac BiH Dubravko Čampara je na ročištu koje je održano 1. juna kao ključni argument za produženje pritvora naveo oduzimanje državljanstva Srbije osumnjičenom, kao i mogućnost bjekstva, uticaj na svjedoke i izvršenje novog krivičnog djela.

Čampara je na ročištu pred Sudom BiH naglasio da će, ukoliko se nađe na slobodi, Elez napustiti BiH, da mu je "danas to veći interes nego ikad" i da su stvoreni uslovi da mu se u BiH sudi u predmetu "Lutka" za krivična djela za koja je zaprijećen dugotrajni zatvor.

Kao razlog za produžetak pritvora, Čampara je naveo i ometanje krivičnog postupka i ugrožavanje svjedoka, te istakao da Tužilaštvo nastavlja istragu, a kada budu dobijena dokumenta iz Srbije koja dokazuju da je Elezu oduzeto državljanstvo odmah će biti pokrenut sudski postupak u predmetu "Lutka".

Čampara je u obrazloženju naveo da su svi svjedoci u strahu i da traže zaštitu.

"Jedan svjedok je, nakon što ga je Elez pozvao, završio u bolnici jer je od straha dobio predinfarktno stanje. Veliki broj dokaza i iskaza potvrđuje sumnju da je Elez šef međunarodne kriminalne grupe", tvrdi Čampara.

Darko Elez je 3. marta isporučen BiH iz Srbije i od tad je u pritvoru.

Elez je bio u ekstradicionom pritvoru od hapšenja u decembru prošle godine u Beogradu, gdje je živio duži niz godina, nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. godine na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.

Tužilaštvo BiH je, nakon hapšenja Eleza u Beogradu, tražilo njegovo izručenje na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao "Lutka", kao i radi istrage koju zajedno sprovodi sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i sa partnerskim institucijama regiona.

Ta istraga se odnosi na teška krivična djela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima su ubistva počinjena metodama mafijaških likvidacija 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaji ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i druga krivična djela na štetu oštećenih lica sa područja Istočnog Sarajeva i BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije