Danski ministar Kofod u posjeti BiH: Govorio o izborima i europskim integracijama

0
Anadolija
Danski ministar Kofod u posjeti BiH: Govorio o izborima i europskim integracijama
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Šefik Džaferović

Ministar vanjskih poslova Danske Jeppe Kofod, koji se nalazi u posjeti Bosni i Hercegovini, poručio je da je ključno da se izbori u oktobru održe u skladu sa svim relevantnim međunarodnim normama i standardima. Sastao se sa članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem i ministricom vanjskih poslova Biserom Turković.

Pozdravio je odluku o održavanju općih izbora u Bosni i Hercegovini u oktobru.

"Ovo je prilika da se razvije debata o razlikama, ali i debata i diskusija koja će biti demokratska, koja podrazumijeva poštivanje. Ključno je da se izbori održe u skladu sa svim relevantnim međunarodnim normama i standardima. Bosni i Hercegovini jeste potreban novi Ustav, potrebna je reforma izbornog zakonodavstva i to tako da se uskladi sa evropskim standardima, jer je to i način da se osigura napredak ka daljoj integraciji u EU", kazao je Kofod.

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Rekao je da je na sastanku sa zamjenicom predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković govorio i o neisprovociranom ruskom napadu na Ukrajinu.

Složili su se da je došlo ponovo vrijeme kad se rat vratio u Evropu.

"I to u razmjerama u kojima niko nije mogao zamisliti. Zato je važno da stojimo zajedno, mi koji se zalažemo za slobodu, da se suprotstavimo agresiji i zvjerstvima koji se dešavaju u Ukrajini. Ovaj rat nas još jednom podsjeća kako ozbiljne posljedice to može ostaviti u Evropi. Zato je važno da sve zemlje održe stalni pritisak na Rusiju i da stalno šalju pomoć Ukrajini kako bismo što prije doveli do okončanja ovog rata", rekao je Kofod.

Kako je kazao, posjeta BiH potvrđuje da je Danska partner za saradnju u izgradnji bolje budućnosti.

Jeppe Koford u posjeti predsjedništvu BiH - undefined

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Jeppe Koford u posjeti predsjedništvu BiH

"Zato moramo učiniti sve što je u našoj moći da podržimo Bosnu i Hercegovinu, demokratsku državu BiH. Moja posjeta potvrđuje da je Danska i dalje partner za dijalog, za saradnju, za rad na boljoj budućnosti BiH koja kao i svaka država Evrope zaslužuje mir, stabilnost i prosperitet", rekao je Kofod.

Potvrdio je da će Danska biti partner Bosni i Hercegovini u promovisanju evropskih, zajedničkih, demokratskih vrijednosti.

"Želimo nastaviti produbljivati naša partnerstva i u ekonomskom smislu", istakao je Kofod.

Poručio je da je prisustvo EU-a u Bosni i Hercegovini izuzetno važno.

"Jednako je važno da Evropska unija preuzme odgovornost za svoju sigurnost i za sigurnost u svom okruženju i susjedstvu. Danska trenutno ne može da učestvuje u EUFOR-ovoj misiji Althea zato što se Danska opredijelila za izuzeće od odbrambene politike EU-a", dodao je Kofod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije