Daniel Serwer: "Zašto Amerikanci kažnjavaju Izetbegovića i Kurtija, a podržavaju Vučića i Čovića"

19
Radiosarajevo.ba
Daniel Serwer: "Zašto Amerikanci kažnjavaju Izetbegovića i Kurtija, a podržavaju Vučića i Čovića"
FOTO: Radiosarajevo.ba / Daniel Serwer i Bakir Izetbegović

Profesor u Školi za napredne međunarodne studije Univerziteta "Johns Hopkins" Daniel Serwer u gostovanju na Face TV govorio je o tome zašto Amerikanci ne podržavaju više SDA i lidera te stranke Bakira Izetbegovića, te zašto su se okrenuli drugim političkim opcijama. 

"Što se tiče Izetbegovića, ja zaista ne znam kako o tome razmišljaju u američkoj vladi. Ne poznajem Bakira Izetbegovića. Samo smo se kratko par puta sreli. Ono što mislim da je zanimljivo u trenutnom američkom stavu je što im se očito ne sviđaju ljudi koji pokazuju nezadovoljstvo američkom politikom.

Tako da vidite to sa Kurtijem na Kosovu, vidite to sa Izetbegovićem u BiH. Vučić i Čović izbjegli su američku kritiku potpuno po pitanju korupcije. Nevjerovatno je to kad razmislite", potcrtao je Serwer. 

NBA play-off: Edwards zasjenio Jokića, Minnesota povela protiv Denvera u polufinalu Zapada

NBA play-off: Edwards zasjenio Jokića, Minnesota povela protiv Denvera u polufinalu Zapada

Kako tvrdi profesor Serwer, u ovom trenutku Washington je odlučio da bude u prijateljstvu s ljudima koji podržavaju njihove poteze.  

"Svako ko pokazuje bilo kakvu naznaku da bude malo nezavisniji u razmišljanju, odmah krenu priče. Slušajte Albina Kurtija. Prije što je govorio, to je bilo tačno", kazao je Serwer.  

Istakao je da mu nije jasno zašto SAD nisu "davno otjerale" Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta RS.

"Ja ne znam zašto im je Bakir Izetbegović bio bolja meta od Dodika", ocijenio je Serwer. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije