Dani frankofonije u BiH

Radiosarajevo.ba
Dani frankofonije u BiH

U svijetu i u našoj zemlji počinje obilježavanje 40 godina Međunarodnog udruženja frankofonije. Tim povodom u nekoliko gradova BiH održat će se manifestacija "Dani frankofonije u BiH" koja će trajati do 26. marta, najavljeno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Ambasadorica Francuske u BiH Maryse Berniau kaže da je Međunarodna organizacija frankofonije politička institucija koja danas okuplja 70 država i vlada na svim kontinentima i predstavlja 800 milijuna ljudi.

Program manifestacije pripremilo je Ministarstvo inostranih poslova BiH u saradnji sa ambasadama Francuske, Švajcarske, Egipta, Rumunije, Belgije i Grčke u BiH, te Centra "Andre Malraux" u Sarajevu.

U okviru ove manifestacije planirani su susreti univerzitetskih profesora, takmičenja učenika i studenata u znanju francuskog jezika, izložbe, koncerti, te filmske projekcije u Sarajevu, Mostaru, Banjaluci, Tuzli, Zvorniku, Bihaću, Zenici, Ugljeviku, Trebinju, Prijedoru i Bijeljini. Centralni događaj je obilježavanje Međunarodnog dana frankofonije 21. marta, kojem će prisustvovati predstavnik Međunarodne organizacije frankofonije Stephen Lopez.

Među pedesetak događaja RadioSarajevo vam preporučuje da pogledate izložbu crteža bh. umjetnika Damira Nikšića, u sklopu promocije prvog Bh - francuskog avanturističpkog stripa. Izložba će se otvoriti u subotu 12. marta u Umjetničkoj galeriji BiH, a trajat će do 26. marta. Opširnije o ovom stripu pročitajte ovdje:

Prvi avanturistički francusko-bosanski strip

BiH je od prošle godine članica Međunarodne organizacije frankofonije u statusu posmatrača, a ovo članstvo je važno jer je na taj način BiH integrisana u porodicu država koje dijele jednake vrijednosti i imaju za cilj da, šireći kulturnu i jezičku raznovrsnost, stalno jačaju i unapređuju međusobnu saradnju na političkom i ekonomskom planu, saopćeno je iz MIP-a 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije