Danas zaključci Vijeća za provedbu mira

Radiosarajevo.ba
Danas zaključci Vijeća za provedbu mira

U srijedu i četvrtak u Sarajevu se održava sjednica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC), na kojoj bi trebale biti donešene neke bitne odluke o djelovanju međunarodne zajednice u BiH, ali neće biti odluke o zatvaranju, odnosno tranziciji OHR-a.

Nakon prvog dana sjednice saopšteno je da su glavni prioriteti PIC-a ispunjavanje pet ciljeva i dva uslova neophodna za transformaciju OHR-a, konstruktivni dijalog domaćih političara, te ustavne reforme.

„Pet plus dva“ i ustavna reforma prioriteti PIC-a

Posljednja sjednica PIC-a razlikuje se od prethodnih po tome što su susreti i razgovori političkih direktora PIC-a i predstavnika političkih stranaka upriličeni bilateralno, a ne grupno kao što je bila praksa do sada.

U četvrtak se očekuje komunike, odnosno prezentiranje zaključaka sa sjednice PIC-a, a zaključci sjednice bi mogli biti važni u kontekstu još uvijek živog „butmirskog procesa“.

Objavljivanje zaključaka sjednice PIC-a

Stavovi političkih stranaka glede sjednice i zaključaka PIC-a, kao i uvijek, podijeljeni su i suprotstavljeni i ovaj put: od zahtjeva za što bržim ukidanjem OHR-a, preko zahtjeva za podršku butmirskom procesu, do zahtjeva za većim angažmanom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Sudeći prema izvještaju Visokog predstavnika Valentina Inzka upućenog Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, dosadašnji stavovi, djelovanje i izjave premijera Republike Srpske i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika predstavljaju problem za međunarodnu zajednicu i „butmirski strategiju“ Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Inzko oštro kritikovao Dodika

Pored razmatranje opšte političke situacije i donošenja zaključaka i preporuka koji bi mogli popraviti stanje, PIC na dvodnevnoj sjednici raspravlja i blokadi vlasti u Gradu Mostaru, gdje ni nakon trinaest mjeseci od Lokalnih izbora 2008. nije usvojen gradski budžet, što faktički blokira rad ukupnih gradskih vlasti.

kenan, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije