Danas u Tuzli i suza postaje riječ: Sjećanje na ubijenu mladost

Radiosarajevo.ba
Danas u Tuzli i suza postaje riječ: Sjećanje na ubijenu mladost
Foto: Al Jazeera / Spomen obilježje
Masakr na Kapiji poznat i kao "Zločin nad tuzlanskom mladošću" dogodio se 25. maja 1995. u Tuzli.

U 20.55 sati s Ozrena agresori su ispalili granatu, na šetalište Kapija u centru Tuzle, i usmrtile 71 i ranile preko 200 osoba.

Najmlađa žrtva imala je svega tri godine. Do sada je za zločin pred prvostepenim sudom osuđen oficir Vojske Republike Srpske Novak Đukić na 25 godina zatvora.

Priredila: Anita Šušnja za Radiosarajevo.ba

Mi vas danas podsjećamo na bolno obraćanje Tuzlaka Seada Avdića:

„Danas kada se posljednji put opraštamo od zločinom ubijene mladosti Tuzle, od naših mladih građana čiji je put trebao značiti budućnost ove zemlje - teško je kazati riječ utjehe i sabura. Kako nazvati bol, tegobu, gorčinu i tugu koju osjećaju svi ljudi potrošeni zločinačkim ubistvom naše djece?

Danas u Tuzli i suza postaje riječ, jer jedino se njome moze iskazati bol za mladim nasilno oduzetim životima naših bližnjih, sinova i kćeri, braće i sestara. Jedino ta iskrena suza danas može govoriti o smrti u našim srcima, o teškoj spoznaji da ćemo sutrašnji, prekosutrašnji i svaki drugi dan buditi se i biti usamljeni za komad duše, dio srca, za jednu mladost i ljepše sutra.

Tuzlanska zločinom ubijena mladosti, draga djeco, vaši roditelji, sestre i braća, bližnji i prijatelji, vaš grad i vaša domovina danas se u neizmjernom bolu posljednji put opraštaju od vas. Zajedno ste rasli, snivali iste snove, radovali se životu. Uz poštivanje iskrene želje vaših roditelja, uz vjerovanje da bi to bila i vaša želja: zajedno ćete počivati u miru. Na brdu s kojeg se pruža pogled na vaš grad, na Slanoj banji, gdje ste mnogi u šetnji s roditeljima pravili svoje prve korake u životu - bit će vaše vječno počivalište.

Za mladost Tuzle i Bosne i Hercegovine, za mladost miroljubivog svijeta, vaš vječni mir će biti vječna opomena i svjedočanstvo, nama koji ostajemo - zavjet i zakletva - da zlo mora biti uništeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije