Danas u FBiH isplata aprilskih penzija

0
Fena
Danas u FBiH isplata aprilskih penzija
Ilustracija / Novac, ilustracija

Isplata aprilskih penzija za 425.390 penzionera u Federaciji BiH počinje danas.

Podaci Federalnog zavoda PIO/MIO pokazuju da je za isplatu aprilskih penzija ukupno potrebno oko 195 miliona KM, te da visina najniže penzije iznosi 382,18 KM, zagarantovane 478,91 KM, a najviše 2.174,48 KM.

Podsjetimo da se shodno Zakonom o PIO/MIO isplata penzija vrši preko Jedinstvenog računa trezora Federacije BiH od početka prošle godine i u vrhu je isplatnih prioriteta. Zahvaljujući reformi penzionog sistema, koju je provela Federalna vlada, redovna mjesečna isplata penzija postala je neupitna.

Tokom redovnih sastanaka predstavnika Vlade FBiH, udruženja penzionera i Federalnog zavoda PIO/MIO istaknuta je važnost potpune primjene novog zakona, te time i značaja održavanja dosad postignute stabilnosti, redovne isplate i visine penzija. Također je, shodno pokazateljima, na posljednjem sastanku, konstatovano da nisu bili postignuti zakonski preduslovi za novo uvećanje iznosa penzija.

Naime, shodno zakonskim odredbama uvećanje, odnosno usklađivanje penzija, između ostalog, najvećim dijelom zavisi od kretanja BDP-a u prethodnog godni. I to na način da s rastom BDP-a dolazi do povećanja iznosa penzija, ali, što je veoma bitno, pad BDP-a ne povlači umanjenje penzija.

Lani je, zbog negativnih posljedica pandemije koronavirusa na ekonomiju, zabilježen pad BDP-a za 4,3 %, čime je zakonski onemogućen rast penzija u ovoj godini, ali nije došlo ni do smanjenja.

Sadašnji podaci, pak, pokazuju da u 2021. godini dolazi do ekonomskog oporavka u Federaciji BiH, a time i rasta BDP-a. Predviđanja iz relevantnih izvora ukazuju da će se ovakav pozitivan trend održati do kraja godine što, prema Zakonu o PIO/MIO, omogućava povećanje penzija u narednoj godini.

Za kraj ovog mjeseca zakazan je novi sastanak na kojem će se analizirati podaci, te razgovarati o narednim koracima i eventualnim promjenama, ali isključivo u skladu sa zakonom.

Vlada Federacije BiH podsjeća javnost da je, bez obzira na negativne posljedice pandemije koronavirusa, visina i redovnost isplate penzija stabilna.

"Upravo smo striktnim pridržavanjem odredbi Zakona o PIO/MIO, između ostalog, postigli redovnu isplatu penzija i svako djelovanje mimo toga, moglo bi dovesti do nestabilnosti u penzionom sistemu što nikome ne ide u korist, a naročoto penzionerima", napominju iz Vlade FBiH.

Također ističu da će do kraja ovog mjeseca, kada je i zakazan naredni sastanak sa predstavnicima penzionera i Zavoda PIO/MIO, sagledati sve zakonske mogućnosti te predložiti najbolje rješenje.

"Penzioneri su dio populacije koji zaslužuje posebnu pažnju i podršku, i to je neupitna činjenica. Upravo smo to pakazali temljnom i uspješnom reformom penzionog sistema u FBiH. Stoga ne smijemo dozvoliti da ishitrenim ili populističkim mjerama ugrozimo stabilnost penzionog fonda, kojim smo u prošloj, godini pandemije, osigurali redovnu isplatu penzija ali i određeno njihovo povećanje u Federaciji", poručuju iz Vlade FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije