! / Danas sjednica Parlamenta FBiH: Na dnevnom redu važni zakoni

27. 07. 2021. u 06:53:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine FBiH održat će se danas u 11 sati u Sarajevu.

Kako je prethodno najavljeno na dnevnom redu su veoma važni zakoni za mnoge društvene grupe kao što su roditelji njegovatelji, sportski klubovi, branitelji, žrtve nasilja u porodici, sindikati.

Prijedlog Zakona o roditeljima njegovateljima koji je u parlamentarnu proceduru uputio prije dvije godine zastupnik Irfan Čengić, smatra da je ovaj zakon samo jedan dio većeg sistema podrške osobama sa invaliditetom.

"Nažalost određeni broj ljudi ne shvata smisao i važnost ovog zakona, ovaj zakon je samo jedan dio pomoći osobama sa invaliditetom koje se nakaze u stanju potrebe za njegivateljem. Država mora omogućiti i druge mjere za podršku osobama sa invaliditetom kroz veći broj asistenata u obrazovanju, veći broj servisnih centara, bolju uslugu u ustanovama socijalne zaštite i slično", naglasio je Čengić.

Ovim zakonom će hiljade porodica dobiti priliku da steknu status roditelja njegovatelja, također pohvalio je amandmane Vlade FBiH kojima je ukinuta dobna granica od 30 godina u ovom zakonu.

Također, na dnevnom redu je i Nacrt novog Zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Ovoga puta, parlamentarke su pokrenule kampanju u kojoj pozivaju da se ovaj zakon što prije usvoji s porukom: Nasilje nije privatna stvar!

Podsjećaju da su zastupnici iz reda hrvatskog naroda u Predstavničkom dom Parlamenta Federacije BiH na sjednici održanoj 5. jula ove godine, odbili da razmatraju ovaj Nacrt zakona dok se ne prevede na hrvatski jezik.

“Nacrt zakona je preveden u međuvremenu i nadamo se da su otklonjene sve prepreke za razmatranje i usvajanje nacrta Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u FBiH”, saopšteno je iz Fondacije lokalne demokratije (FLD) koja je sa mrežom nevladinih organizacija “Sigurnom mrežom” i uz podršku ekspertske radne grupe izradila Nacrt novog Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u Federaciji BiH, s ciljem usklađivanja zakonodavnog okvira i politika sa međunarodnim standardima o eliminaciji nasilja nad ženama i drugim oblicima diskriminacije.

Većina parlamentarki izrazila je zabrinutost zbog neusvajanja ovog zakona i izrazile su nadu da će on biti usvojen na narednoj sjednici Predstavničkog doma te su uputile kratke video poruke kolegama i kolegicama u Federalnom Parlamentu.

Također, na sjednici je predviđeno da poslanici razmatraju Prijedlog zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca, dopunu Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na razini FBiH, izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, te izmjene i dopune Zakona o penzijsko i invalidskom osiguranju.

Na predloženom dnevnom redu su i nacrti zakona o sportskim klubovima u FBiH, kao i izmjene i dopune Zakona o izvršnom postupku.

U vidu odluke planirano je izjašnjavanje o davanju saglasnosti na izmjene i dopune finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2021. godinu, izmjene i dopune finansijskog plana Federalnog fonda solidarnosti za 2021. godinu i na izvršavanje rebalansa ovogodišnjeg finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA