Danas sastanak u Beogradu: Hoće li Vučić "smiriti" Dodika

9
Radiosarajevo.ba
Danas sastanak u Beogradu: Hoće li Vučić "smiriti" Dodika
Foto: Arhiv / Aleksandar Vučić i Milorad Dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, zajedno sa članovima rukovodstva bh. entiteta RS, sastat će se danas u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Pored Dodika, susretu s Vučićem prisustvovat će predsjendica RS Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković.

Poslije sastanaka, koji će (simbolično?) biti održan u Vili Mir početi u podne, planirane su izjave za medije u 13 sati, saopćila je Služba za saradnju sa medijima predsjednika Srbije.

Centralne teme, kako se očekuje, biti nametanje odluke o Zakonu o zabrani negiranja genocida koju je donio sada već bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, imenovanje Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH, kojeg Dodik ne priznaje, bojkot bh. institucija itd.

Njemački analitičar za Balkan Bodo Weber izjavio je da Dodik baš i ne uživa podršku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da ide u potpunu konfrontaciju s Kancelarijom visokog predstavnika.
"Tako da predviđam da će se kriza i blokada s vremenom tiho riješiti, ali je malo prerano govoriti o raspletu. A svakako će ga biti. Nažalost, činjenica je da je opozicija u Republici Srpskoj dopustila da bude izigrana od vladajuće koalicije", ocijenio je.

Dodik izjavio je da ga raduje podrška Srbije entitetu RS i ocijenio da Srbija danas "ima najbolji odnos sa Republikom Srpskom i najveće razumijevanje", istakavši da snaga tog odnosa leži "upravo u podršci, a ne nametanjima".

Govoreći o današnjem sastanku u Beogradu, Dodik je rekao da će se razgovarati "o složenoj političkoj situaciji u BiH", ali i o nastavku realizacije ključnih zajedničkih projekata kao npr. o hidro-elektrani Buk Bijela, za koji država BiH nije dala saglasnost, te o izgradnji auto-puta od Bijeljine do granice na Rači i izgradnji Aerodroma Trebinje, prenosi RTRS.

Dodik je istakao da je Srbija u ovom trenutku "najmoćnija država na Balkanu" i da je Vučić "podigao zemlju politički na međunarodnom planu, a regionalno je postavio kao najmoćniju u ekonomskom, političkom i vojnom smislu". Dodik je uoči posjete Bogradu veličao srbijanskog predsjednika. Kaže da ga kao Srbina raduje kada čuje da će 10 zemalja povući priznanje samoproglašene nezavisnosti tzv. Kosova.

"U svakom slučaju, Srbija pokazuje da može sama, da ima snažnog vođu, da se razvija, gradi auto-puteve, bolnice, povećava prosječne plate. Sada kada pokazuje sposobnost da može da napreduje, sada je zaustavljaju", rekao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije