Danas sastanak pritvorenika i predsjednice Suda BiH

Radiosarajevo.ba
Danas sastanak pritvorenika i predsjednice Suda BiH

Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso prekinula je bolovanje i stigla je na posao u Sud BiH, rečeno je Feni u ovoj instituciji.

Pritvorenici u Sudu BiH stupili u štrajk glađu
Kreso: Susrest ću se sa pritvorenicima koji štrajkuju glađu 

Po posljednjim informacijama, Kreso bi se u toku dana trebala sastati s devet pritvorenika Pritvorske jedinice Suda BiH koji već treći dan odbijaju vodu i hranu.

U Sudu BiH su potvrdili da će više informacija o sastanku i štrajku kao i zahtjevima pritvorenika koji štrajkuju imati u popodnevnim satima.

Štrajkači Zemir Kovačević, Zijad Turković, Željko Jukić, Ernes Hujić, Satko Kekić, Mevlid Jašarević, Ivan Stanić, Bojan Ćalasan s presjednicom Suda trebali bi se sastati danas.

Ministarstvo pravde BiH je Agenciji Fena dostavilo informaciju o postupcima u ovom slučaju, a koji imaju za cilj zaštitu zdravstvenog stanja pritvorenika koji štrajkuju.

"Ministarstvo pravde je poduzelo mjere na zaštiti zdravstvenog stanja pritvorenika. Medicinsko osoblje Pritvorske jedinice redovno mjeri krvni tlak, puls, razinu šećera u krvi, tjelesnu težinu i kliničko stanje osoba koje su stupile u štrajk glađu", rečeno je Feni u ovom Ministarstvu.

Još uvijek nisu poznati razlozi zbog kojih je ovih devet pritvorenika stupilo u štrajk glađu, ali se očekuje da će razloge za ovakvo postupanje saopćiti predsjednici Kreso. Na upit o zahtjevima, kratko su objasnili da "pritvorenici zahtijevaju sastanak sa predsjednicom Suda BiH".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije