Danas prva redovna sjednica novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije BiH

0
FENA
Danas prva redovna sjednica novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije BiH
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Dom naroda

Prva redovna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH bit će održana danas kada će se delegati, prema predloženom dnevnom redu, izjašnjavati o Nacrtu zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške osoba sa invaliditetom.

Ukoliko Dom naroda prihvati taj nacrt, bit će upućen u javnu raspravu s obzirom na to da ga je ranije odobrio Predstavnički dom.

Zakonsko rješenje po prvi put donosi definiciju invaliditeta i osobe sa invaliditetom, praveći razliku između invaliditeta i posljedica prirodnoga procesa starenja.

Saznajemo: Podnesena krivična prijava protiv Predraga Bartule

Saznajemo: Podnesena krivična prijava protiv Predraga Bartule

Navedeni zakon predložila je Vlada Federacije BiH kako bi se konačno riješili problemi s kojima se susreću osobe sa invaliditetom u Federaciji BiH.

Delegati bi se na sjednici trebali izjasniti o prihvatanju zaduženja kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju dva projekta u cilju unaprjeđenja javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo "Izgradnja tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica" i "Javni prijevoz Sarajevo e-Mobility".

CIK utvrdio mandate delegatima u Domu naroda PSBiH iz Federacije BiH

CIK utvrdio mandate delegatima u Domu naroda PSBiH iz Federacije BiH

Osim navedenih tačaka na predloženom dnevnom redu prve sjednice novog saziva Doma naroda nalazi se Prijedlog odluke o izboru predsjednika, zamjenika predsjednika i članova radnih tijela Doma naroda, kao i nekoliko informacija o aktivnostima u postupku izdavanja energetskih dozvola za izgradnju vjetroelektrana Tušnica Privrednog društva Winter Wind d.o.o. Tomislavgrad, Široka Draga privrednog društva "Imres", d.o.o. Livno i Dževa privrednog društva "Vjetroelektrane", d.o.o. Glamoč.

Također, Dom naroda razmatrat će informaciju o primjeni postojeće Srednjoročne strategije poljoprivrednog sektora u FBiH u 2023. godini do usvajanja nove Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja 2021-2027, te Informaciju o statusu Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije