Danas protesti u Živinicama, Lukavcu, Čeliću i Doboj Istoku

Radiosarajevo.ba
Danas protesti u Živinicama, Lukavcu, Čeliću i Doboj Istoku

U Tuzli jutros nema najavljenih  demonstracija građana. Prema informacijama MUP-a TK-a zvanično su najavljene demonstracije u Živinicama, Lukavcu i Čeliću

Kako piše Dnevni avaz i građani Doboj Istoka mogli izaći na ulice.

Inače Kolegiju Skupštine TK-a, danas će predstavnici Plenuma građana i građanki Tuzle predati svoje zahtjeve po zaključcima donesenim sinoć na sastanku Plenuma. 
Plenum će predstavljati Sabina Mujezinović, Edib Pozderović, Asmir Bajramović, Ankica Đurić, Asim Dedić i Elizabeta Lukačević.
Uz zahtjeve, koje je Skupština do sada u većini sprovela, jedan od osnovnih zahtjeva je da se formira radna grupa Plenuma koja bi učestvovala u predlaganju članova, takozvane, ekspertne vlade.

  "Mirni protesti u Tuzli se nastavljaju i trajat će dok se ne ispune svi zahtjevi Plenuma građanki i građana Tuzlanskog kantona", saopćeno je iz ovog plenuma. 

U njihovom Proglasu se iskazuje podrška daljem održavanju mirnih protesta u svim gradovima BiH i osnivanju novih plenuma. 

Zahtijeva se da se Plenumu građanki i građana TK-a stave na raspolaganje svi prostori javnih ustanova i javnih preduzeća čiji je osnivač Vlada TK-a, te prostori kojima upravljaju kantonalni organi uprave. 

Također, traži se da se zaustavi korištenje objekata namijenjenih djeci za privremeni smještaj organa uprave, kao i da javni mediji osiguraju televizijski i radijski prijenos javnih radnih sastanaka Plenuma. 

"Plenum pozdravlja angažiranost Kolegija Skupštine Tuzlanskog kantona na rješavanju zahtjeva koje dostavljaju građani. S tim u vezi, na sutrašnjem sastanku predstavnika Plenuma i Skupštine TK-a, tražimo na uvid prijedlog odluke o ukidanju tzv. bijelog hljeba kako bi ga se predstavilo Plenumu i uputilo mišljenje na isti," navodi se u Proglasu. 

Podsjećaju da Plenum komunicira s medijima isključivo proglasima i izjavama koje mogu davati samo građanke i građani koje ovlasti Plenum. 

Sudionici Plenuma mogu govoriti samo kao građanke i građani u svoje ime, dodaju u ovom plenumu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije