Danas protest podrške Ejupu Ganiću

Radiosarajevo.ba
Danas protest podrške Ejupu Ganiću
Foto: Fotoservis

Mirnim protestom ispred zgrade Ambasade Velike Britanije u Sarajevu u petak u 13 sati pripadnici boračkih organizacija Federacije Bosne i Hercegovine, studenti i građani glavnog grada, iskazat će nezadovoljstvo zbog odluke Velike Britanije o hapšenju i zadržavanju u pritvoru Ejupa Ganića.

Pročitajte sve o slučaju Ganić


Okupljanje prosvjednika počet će u 12.30 sati na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović, ispred Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Odatle će učesnici protesta krenuti prema Ambasadi Velike Britanije, gdje će se sastati s Koordinacionim odborom boračkih organizacija FBiH.

Cilj protesta je istaći da je akt hapšenja Ganića izvršen na neosnovanoj optužnici i da predstavlja poniženje i uvredu za sve građane BiH, navedeno je u zajedničkom saopćenju učesnika protesta.

Ganić sa zatvorenicima optuženim za lakša djela

Bivši član Predsjedništa Bosne i Hercegovine Ejup Ganić premješten je u drugo krilo zatvora u Londonu, gdje su smješteni otpuženici za puno lakša djela, uglavnom finansijske prirode, rekao je za Fenu Damir Arnaut, savjetnika člana Predsjedništava BiH Harisa Silajdžića.

''Upravnik zatvora došao je po Ganića lično i premjestio ga iz dijela zatvora gdje su smještene osobe optužene ili osuđene za teška krivična dijela, u krilo zatvora gdje se nalaze optuženici za puno lakša djela, uglavnom finansijske prirode'', rekao je Arnaut.

Arnaut je rekao da Ejup Ganić ima i pristup telefonu i puno bolje uvjete nego do sada.

''Napori naše diplomatije urodili su plodom. Jako smo zadovoljni i smatramo ovaj uspjeh rezultatom naših ogromnih napora prema vlastima Britanije'' dodao je Arnaut.

Mada advokati još nemaju pristup Ganiću, Arnaut je naglasio da je ovo jedan veliki korak i jako dobra stvar za dr. Ganića koji je do sada boravio u jako teškim uvjetima u zatvoru, prenosi Fena.

Ganića su inače jučer, pored Arnauta i ambasadorice, nakon tri dana izolacije posjetili i kćerka i sin.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije