Danas pripremno ročište u predmetu za klevetu protiv Davora Dragičevića

0
Radiosarajevo.ba
Danas pripremno ročište u predmetu za klevetu protiv Davora Dragičevića
Arhiv / Davor Dragičević

Novi nastavak pripremnog ročišta po tužbi Dragana Lukača, Darka Ilića i Darka Ćuluma protiv Davora Dragičevića, a radi naknade štete zbog klevete, trebao bi se održati danas u 14:30 sati u Osnovnom sudu u Banjoj Luci.

Neformalna grupa "Pravda za Davida" podsjeća da je tužba podnesena 21.5.2018. godine, a ista je proširena u novembru 2018. godine.

Prvo pripremno ročište je održano 24.11.2020. godine. Nastavak pripremnog ročišta održan je 4.2.2021. godine, a zatim i 21.5.2021. godine.

Tužbom se navodi da su Lukač, Ilić i Ćulum porodični ljudi, visokih moralnih kvaliteta, ugledni građani zajednice koji časno, pošteno i predano obavljaju najviše državne funkcije.

Od Davora Dragičevića tužbom se traži da na ime učinjene štete isplati Lukaču, Iliću i Ćulumu po 8000 KM.

Građani zainteresovani za ovo suđenje okupit će se danas ispred Osnovnog suda u 14 sati.

Podsjećamo, tužbu protiv Davora Dragičevića su 2018. godine podnijeli Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, njegov savjetnik i bivši načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet u ovom ministarstvu Darko Ilić, kao i Darko Ćulum, bivši direktor Policije Republike Srpske a sada direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Njih trojica od oca ubijenog Davida Dragičevića, po osnovu nadoknade zbog klevete, traže ukupan iznos od 24.000 konvertibilnih maraka (KM), svaki po 8.000 KM. Oni su Dragičevića tužili zbog govora koje je on u nekoliko navrata držao na Trgu Krajine u Banjaluci, gdje su održavani skupovi “Pravde za Davida”, tada pod vođstvom Davora Dragičevića, u kojima ih je, kako se navodi u tužbi, prozvao da su “saučesnici u ubistvu njegovog sina”.

Davoru Dragičeviću, koji se nalazi u Beču, već je jednom u odsustvu suđeno za klevetu po tužbi Đorđa Rađena iz Banje Luke, čiju kuću je, prema prvim navodima policije, David Dragičević opljačkao u noći kada je posljednji put viđen živ. Njegovu tužbu je kao neosnovanu u decembru 2019. godine odbacio Osnovni sud u Banjaluci.

Tijelo Davida Dragičevića pronađeno je 24. marta 2018. na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u Banjoj Luci. Okružno tužilaštvo Banjaluka je u junu 2018. godine donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv N.N. lica zbog ubistva Davida Dragičevića. Istraga nije dala nikakve rezultate, a predmet je u aprilu ove godine preuzelo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije