Danas presuda Savi Babiću za ratne zločine

Radiosarajevo.ba
Danas presuda Savi Babiću za ratne zločine

Izricanje prvostepene presude u predmetu Savo Babić pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH zakazano je za danas, s početkom u 13.00 sati, u sudnici 6, saopćeno je iz Suda BiH, javlja Fena

Sud BiH potvrdio je 20. jula 2012. godine optužnicu kojom se optuženi Savo Babić tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Savo Babić, u svojstvu komandira Vojne policije u Bratuncu, u maju 1992. godine u okviru široko rasprostranjenog i sistematskog napada usmjerenog protiv nesrpskog civilnog stanovništva na području općine Bratunac, svojim djelovanjem naredio, počinio i znao, te propustio da spriječi i kazni zatvaranje ili drugo teško oduzimanje fizičke slobode počinjene nad osobama nesrpske nacionalnosti. 

Prema navodima optužnice, optuženi Savo Babić je imenovan za komandira sa zadatkom da vrši obezbjeđenje objekta zatvaranja u zgradi Škole "Vuk Karadžić“ u Bratuncu, te je vršio nadzor i imao potpunu kontrolu nad uslovima u logoru i životima i tijelima više od 400 muškaraca civila nesrpske nacionalnosti. Zatvorenici su bili svakodnevno podvrgnuti sistematskom ispitivanju, premlaćivanju, mučenjima, ponižavanju i fizičkom i psihičkom zlostavljanju, živeći u konstantnom strahu za svoje živote. Brojni zatvorenici su ubijeni ili su umrli, a smrt je nastupila kao direktna posljedica navedenih uslova, navodi se u saopćenju Suda BiH. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije