Danas presuda pedijatrici Šećerbegović optuženoj za smrt trogodišnjakinje

Radiosarajevo.ba
Danas presuda pedijatrici Šećerbegović optuženoj za smrt trogodišnjakinje
Press RS / Arhiv

Danas u 14 sati, pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH, bit će izrečena presuda Ferhati Šećerbegović, pedijatrici na Pedijatrijskom odjeljenju bolnice „Zdravstvenog centra Brčko“, koja se tereti optužnicom da je primijenila neprikladan način liječenja pa time prouzrokovala znatno pogoršanje postojeće bolesti i zdravstvenog stanja kod trogodišnje Nejle Bajrić, što je rezultiralo smrtnom posljedicom.

Ferhata Šećerbegović je optužena da je počinila krivično djelo - Teška krivična djela protiv zdravlja ljudi.

"Podsjećam da je u okviru obimne materijalne dokumentacije i nalaz sudskih vještaka iz oblasti sudska medicina, u kojem je, između ostalog, naznačeno: 'Nesporno da su ljekari Zdravstvenog centra Brčko na osnovu rezultata laboratorijskih analiza morali da zaključe da je došlo do pogoršanja koje prevazilazi mogućnost liječenja u njihovoj ustanovi i da su tada trebali poduzeti mjere hitnog transporta u UKC Tuzla, i to u pratnji anesteziologa. Kašnjenje sa transportom je onemogućilo pružanje mehaničke potpore disanju kako bi se djetetu pružila neophodna pomoć'", saopćio je advokat oštećenih, Mirnes Ajanović.

Dalje je naznačeno, dodao je on, da je odluka o prevoženju djeteta u Tuzlu uslijedila drugog dana hospitalizacije u stanju kada se prilikom transporta moraju očekivati pogoršanja, uključujući i prestanak disanja i srčanog rada.

"Tom prilikom nije ispunjena uobičajna obaveza da u pratnji djeteta tokom transporta bude i ljekar, po pravilu anesteziolog koji raspolaže znanjem, vještinama i opremom za eventualnu, a u konkretnom slučaj svakako neophodnu adekvatnu kardiopulmonalnu reanimaciju", naveo je Ajanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije