Danas počinju prijave NVO u Parlamentarni registar

Radiosarajevo.ba
Danas počinju prijave NVO u Parlamentarni registar


Danas će u Parlamentu Federacije BiH službeno započeti proces prijava nevladinih organizacija u bazu podataka. Cilj prijava je ranije uključenje organizacija civilnog društva u zakonodavni proces i kreiranje Parlamentarnog registra.

Parlamentarni registar NVO kreira se u saradnji Parlamenta Federacije BiH s Asocijacijom za demokratske inicijative Sarajevo i USAID-ovim Projektom jačanja parlamenta u BiH, koji je omogućio izradu softverske aplikacije za ovu bazu podataka. 

Prijava u Parlamentarni registar NVO omogućit će organizacijama civilnog društva iz cijele zemlje da ključne informacije o njihovim poljima interesa i djelovanja budu u parlamentarnoj bazi podataka 

Zastupnici i službenici Parlamenta Federacije BiH na taj način će moći da znaju kojim se organizacijama konkretno mogu obratiti za saradnju pri izradi zakona, organiziranju javnih raspravama i sličnim aktivnosti, a u skladu s preporukama Vijeća Europe i poslovnicima oba doma Parlamenta FBiH. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije