Danas odluka o sudbini Vlade Željke Cvijanović

Radiosarajevo.ba
Danas odluka o sudbini Vlade Željke Cvijanović
/ Foto: Anadolija
Narodna skupština RS-a danas odlučuje o povjerenju aktuelnoj Vladi koju predvodi Željka Cvijanović (SNSD).

U obrazloženju prijedloga za izglasavanje nepovjerenja entitetskoj vladi, koji je opozicija u skupštinsku proceduru uputila sredinom maja, navodi se da je Vlada najodgovornija za brojne probleme u RS-u koji postaju ozbiljniji i prijete da potpuno ugroze osnovne ustavne funkcije entiteta.

"Narodni poslanici smatraju da je svojim činjenjem, kao i nečinjenjem, lošim ili nesvrsishodnim potezima i reakcijama, odsustvom vizije i neposjedovanjem konkretnog i koherentnog plana realizacije ključnih ustavnih prava i obaveza RS-a, a koje jesu u nadležnosti Vlade, sama Vlada direktno kompromitirala elementarno funkcioniranje RS-a", dodaje se u obrazloženju.

Na oko 200 strana ovog dokumenta, navodi se i to da je nekompetentnost, a u mnogim aspektima i indolentnost Vlade, rezultirala činjenicom da su fiskalni i parafiskalni nameti paralizirali privredu, da su javna poduzeća i ustanove među najnesolventnijim platišama i dužnicima poreza i doprinosa, te da sistem funkcionira isključivo na osnovu permanentnog zaduživanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije