Danas odluka o prijemu u MAP

Radiosarajevo.ba
Danas odluka o prijemu u MAP

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a donose danas odluku o aplikacijama BiH i Crne Gore da dobiju Akcione planove za članstvo (MAP) u Savezu.

Glavni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmussen izjavio je da nije pitanje da li će BiH postati zvanični kandidat za članstvo u NATO-u, nego kada će to biti.

Najavio je da će šefovi diplomacija NATO-a danas donijeti odluku o molbama Bosne i Hercegovine i Crne Gore za prijem u Akcijski plan, nakon što razmotre sve razloge za i protiv za svaku od ove dvije zemlje pojedinačno.

Rasmussen je naglasio da u našoj zemlji postoji volja za članstvo u NATO-u, ali da se ne može unaprijed prosuđivati kakva će biti odluka ministara vanjskih poslova atlantskih saveznika.

Bosanskohercegovački političari i izabrani predstavnici, kao što su članovi Predsjedništva Haris Silajdžić i Željko Komšić te ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, izjavljivali su u medijima kako se pristup MAP-u povezuje sa uspjehom odnosno neuspjehom „Butmirskog procesa“, te da je vrlo moguće odbijanje molbe za prijem u Akcioni plan.

radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije