Danas oblačno, iznenađenje tek slijedi: Snijeg i bura nas čekaju naredne sedmice

Radiosarajevo.ba
Danas oblačno, iznenađenje tek slijedi: Snijeg i bura nas čekaju naredne sedmice

Jutros je u centralnim i istočnim područjima Bosne pretežno oblačno vrijeme, a u ostalim područjima  vedro. 

Temperature zraka u 7 sati: Bjelašnica -6 stepeni, Livno i Sokolac -4, Ivan Sedlo -3, Banja Luka i Sanski Most -2, Sarajevo, Široki Brijeg, Srebrenica i Tuzla -1,  Bijeljina, Doboj 1, Zvornik 2, Mostar i Trebinje 5, Bihać 7 i Neum 8 stepeni.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH danas će u većem dijelu naše zemlje preovladavati pretežno sunčano vrijeme. U centralnim i istočnim područjima Bosne sa maglom i niskim oblacima. Tokom poslijepodneva i u večernjim satima porast naoblake praćen kišom. U višim područjima Bosne i na planinama se očekuje snijeg.

Vjetar u Bosni slab južni i jugozapadni, a u Hercegovini prije podne slaba bura, a poslije podne slab jugo.

Dnevne temperature od 7 do 13, na jugu od 11 do 15 stepeni. 

U Sarajevu sunčano. Jače naoblačenje praćeno kišom očekuje se prema kraju dana ili u večernjim satima. Dnevna temperatura oko 7 °C.

Prognoza i za naredna četiri dana:

U ponedjeljak 10.12.2018., u Bosni u jutarnjim satima i tokom prijepodneva pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom ili rosuljom. Na planinama i u višim područjima centralne i istočne Bosne sa slabim snijegom. U ostaku dana uglavnom bez padavina i postepeno smanjenje oblačnosti. U Hercegovni pretežno sunčano. Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, a u Hercegovini umjerena do pojačana bura. Jutarnje temperature od -2 do 4, na jugu od 3 do 9, a dnevne od 3 do 9, na jugu od 9 do 14 °C.

U utorak 11.12.2018., u centralnim i istočnim područjima Bosne umjereno do pretežno oblačno vrijeme, povremeno sa slabom kišom ili susnježicom. U ostataku zemlje pretežno sunčano. Jutarnje temperature od -5 do 1, na jugu od 1 do 7, a dnevne od 1 do 7, na jugu od 4 do 10 °C.

U srijedu 12.12.2018., u većem dijelu zemlje pretežno sunčano. Porast naoblake očekuje se u večernjim satima. Padavine u noći sa srijede na četvrtak. Jutarnje temperature od -5 do 1, na jugu od 1 do 5, a dnevne od 1 do 7, na jugu od 5 do 10 °C.

U četvrtak 13.12.2018., oblačno vrijeme sa snijegom u većem dijelu Bosne. Padavine poslije podne, u većini područja, slaba i prestaju. U Hercegovini slaba kiša se očekuje u jutarnjim i večernjim satima. Jutarnje temperature od -5 do 1, na jugu od 1 do 6, a dnevne od 0 do 5, na jugu od 4 do 9 °C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda. 

Biometeorološka prognoza

 Uz nešto stabilnije vremenske prilike i više sunca u prvom dijelu dana, opšta slika će se djelimično popraviti. Temperature će biti niže i neophodno je posvetiti pažnju prikladnom odijevanju. Hronični bolesnici trebali bi reducirati boravak na otvorenom. Sa dolaskom noći, usljed promjene vremena, tegobe kod osjetljivih osoba će se pojačati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije