Danas obilježavanje Dana šehida: Hoće li biti skraćena nastava u KS?

Radiosarajevo.ba
Danas obilježavanje Dana šehida: Hoće li biti skraćena nastava u KS?
Arhiv / Danas, drugog dana Ramazanskog bajrama, obilježava se Dan šehida

Danas, drugog dana Ramazanskog bajrama, obilježava se Dan šehida te će na mnogim bh. spomen šehidskim mezarjima i haremima učenjem Kur'ana biti iskazana počast i upućena dova dušama šehida.

"Tog dana prisjećamo se veličanstvenog podviga bosanskih vojnika i njihovog neustrašivog žrtvovanja za slobodu i domovinu", navode iz Islamske zajednice BiH.
 
Na Šehidskom spomen mezarju Kovači bit će upriličen program obilježavanja Dana šehida
 
"Budite i uz porodice šehida i poginulih boraca pokažimo im da mislimo na njih i podijelimo radost Bajrama sa njima, jer njihovi najmiliji su dali živote za našu domovinu u kojoj sada živimo, samo je jedna od poruka uoči današnjeg obilježavanja.

Programu će, prema najavi, prisustvovati najviši predstavnici državnih institucija, kao i Udruženje porodica šehida.

Ministrica obrazovanja KS Zineta Bogunić - undefined

FOTO: Fena: Ministrica obrazovanja KS Zineta Bogunić

Podsjetimo, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo donijelo je odluku da drugi dan Bajrama bude radni za učenike i njihove nastavnike, prvi put nakon nekoliko decenija. 

Škola na drugi dan Bajrama: Šta kažu iz SDA, a šta Konaković

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić odgovorila je na saopćenje Kantonalnog odbora SDA i Asimu Sarajliću na kritike koje su upućene na njen račun povodom odluke da drugi dan Bajrama bude radni za škole na području Kantona Sarajevo.

"Naime, školski kalendar za 2018/2019. godinu je donio 30. juna 2018. godine ministar Elvir Kazazović, a u primjeni je od 1. 9. 2018. godine. Prema tom kalendaru Ramazanski bajram je neradni dan samo prvi dan kako je predviđeno i Zakonom o praznicima. Školama je dato uputstvo da skrate nastavu drugi dan Bajrama da bi učenici i učenice te njihovi nastavnici mogli posjetiti šehidska mezarja", kazala je, između ostalog, ministrica Bogunić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije