Danas novi protesti u Sarajevu: Građani ispred ambasade SAD-a

2
Radiosarajevo.ba
Danas novi protesti u Sarajevu: Građani ispred ambasade SAD-a
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Građani protestovali u Sarajevu

Grupa građana koja je 25. oktobra organizovala proteste ispred OHR-a, najavila je novo okupljanje u ponedjeljak, 1. novembra u 10 sati.

Mjesto protesta, ovaj put, bit će Američka ambasada u BiH ispred koje će građani još jednom uputiti poruke povodom aktuelne političke situacije u BiH.

Organizatori protesta, koji su se održali u ponedjeljak ispred OHR-a, izrazili zahvalnost građanima koji su izašli na proteste i izrazili svoje stavove, a koji su preneseni savjetnicima visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Meteorolozi za večeras najavili snijeg, evo u kojim dijelovima Bosne i Hercegovine će padati

Meteorolozi za večeras najavili snijeg, evo u kojim dijelovima Bosne i Hercegovine će padati

"Proteste cijenimo uspješnim jer su osigurali da se glas građana čuje i da se stavovi zvanično prenesu. OHR se obavezao na nastavak razgovora o čemu ćemo vas izvještavati putem medija. Od OHR-a smo tražili da počne da radi. Odgovorili su nam da poduzimaju konkretne akcije. U danima koji dolaze, vidjet ćemo da li će uslijediti veće i značajnije reakcije o kojima smo pričali na sastanku", saopćili su.

U isto vrijeme, građani su saopćili kako će nastaviti s organizacijom protesta i pred drugim institucijama. Ovaj put, kao mjesto okupljanja izabrana je ambasada SAD-a u Sarajevu gdje će građani 1. novembra od 10 do 12 sati iznijeti sljedeće zahtjeve:

  1. Mi građani Bosne i Hercegovine, vjerujemo u prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama i očekujemo pomoć predsjednika Bidena u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, na koje se ovih dana vrši otvoreni institucionalni napad uključujući i prijetnju silom.
  2. Tražimo da pošaljete stručne ljude koji će od institucija tražiti da se zaštite ljudska i svaka druga prava građana, a ne da trguju s političkim liderima koji ne priznaju presude međunarodnih sudova (Međunarodni sud pravde, Evropski sud za ljudska prava, Međunarodni krivični sud za bivšu SFRJ...)Zahtijevamo da međunarodni Okvirni sporazum za mir u Bosni i Heregovini ne mijenjamo parcijalno već suštinski na bazi jasnih principa koji će uključivati vrijednosti koje stoljećima imamo kao multikulturalno društvo.
  3. Pozdravljamo Principe za izmjenu Ustava BiH koje su izradile nevladine organizacije VKBI, HNV, SGV i Forum parlamentaraca BiH. Tražimo ista prava i istu odgovornost za svakog građanina BiH.
  4. Građani Bosne i Hercegovine neće dozvoliti mijenjanje ustavnog poretka silom.

Grupa građana pozvala je sve nezadovoljne građane da se u ponedjeljak pridruže mirnom okupljanju na kojem će se iznijeti stavovi povodom aktuelne situacije u BiH.

"Kao i prošli put, za proteste je izabran radni dan jer vikendom institucije ne rade. Svjesni smo da se to odražava i na posjećenost protesta. Ako ste recimo student u Sarajevu, da bi utjecali na budućnost, dovoljno je da pređete cestu, odvojite pola sata života i iskažete svoje stavove spram trenutne situacije u državi, jer neće niko drugi umjesto vas", navodi se u saopćenju građana koje potpisuje Suad Đozić, građanski aktivista i organizator protesta. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije