Danas nova runda razgovora u Briselu

Radiosarajevo.ba
Danas nova runda razgovora u Briselu

Politički lideri u BiH sastat će danas u Briselu sa zvaničnicima Evropske unije, predvođenih komesarom za proširenje Štefanom Fueleom, kako bi se, prije svega o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci.

Početak susreta je planiran u 9 sati.

Evropski zvaničnici su prije susreta poručivali da nema druge alternative nego da se do dogovora dođe na razgovorima u Briselu i podsjećaju da su bh. lideri prošli put potpisali sedam tačaka, te da je najmanje što evropska strana sada može očekivati to da lideri ispoštuju dogovoreno.

I iz Delegacije Evropske unije u BiH su podsjetili da su svi lideri na prethodnom sastanku 1. oktobra potpisali dogovor u kojem je navedeno sedam principa.

Svi oni su se obavezali da će do 10. oktobra iznaći konkretne načine za rješavanje pitanja Sejdić i Finci te uspostavljanje mehanizma koordinacije za pitanja u vezi s EU-om“, poručio je u izjavi Feni pred novu rundu razgovora u Briselu glasnogovornik Delegacije Evropske unije u BiH Andy McGuffie.

Prošle sedmice, svi učesnici su se složili da će  doći u Brisel, te da je to dan za vrlo jasno rješenje ova dva važna pitanja.

McGuffie je naveo da su ta pitanja najveća prepreka na putu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, a sve zemlje članice EU žele vidjeti da BiH napreduje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije