Danas nastavak suđenja Mladiću i Hadžiću

Radiosarajevo.ba
Danas nastavak suđenja Mladiću i Hadžiću

U Haškom tribunalu za danas je najavljen nastavak suđenja Ratku Mladiću i bivšem predsjedniku Republike Srpske Krajine (RSK) Goranu Hadžiću, javlja Srna.

U nastavku glavnog pretresa u postupku protiv generala Mladića do petka, 6. septembra, trebalo bi da za tužilaštvo svjedoče forenzički antropolog Pablo Baraybar, vojni analitičar Richard Butler, nekadašnji načelnik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) general Manojlo Milovanović i vještakinja za demografiju Eva Tabo.

Danas će tužilaštvo nastaviti  i dokazni postupak na suđenju Hadžiću, a pretres u ovom predmetu trajaće do četvrtka, 5. septembra.

Za srijedu, 4. septembra, zakazane su statusne konferencije u žalbenim postupcima u predmetu "Šainović i drugi" i protiv nekadašnjih zvaničnika policije Republike Srpske Miće Stanišića i Stojana Župljanina.

Prvostepenom presudom iz februara 2009. godine, bivši potpredsjednik Vlade SR Jugoslavije Nikola Šainović, general Vojske Jugoslavije (VJ) Nebojša Pavković i načelnik štaba MUP-a za Kosovo general Sreten Lukić osuđeni su na po 22 godine zatvora zbog zločina nad albanskim civilima na Kosovu u prvoj polovini 1999. goidne.

Generali VJ Vladimir Lazarević i Dragoljub Ojdanić osuđeni su na po 15 godina zatvora.

Početkom ove godine, Ojdanić je odustao od žalbe, obavijestivši sud da "u potpunosti prihvata sve navode iz presude" i da smatra da je, imajuću u vidu njegove poodmakle godine i zdravstveno stanje, u njegovom interesu da povuče žalbu.

Od žalbe je odustalo i tužilaštvo, tako da je Ojdanić, nakon što je odslužio dvije trećine kazne, prema uobičajenoj praksi tribunala, prijevremeno pušten na slobodu, i prošlog petka se vratio u Beograd.

Optužnicom je bio obuhvaćen i bivši predsjednik Srbije Milan Milutinović, koji je oslobođen svih optužbi.

U žalbenoj raspravi, u martu ove godine, tužilaštvo je tražilo pooštravanje kazni za svu četvoricu optuženih, a odbrane oslobađajuće presude ili ublažavanje kazni.

U predmetu protiv Stanišića i Župljanina, koji su zbog progona nesrpskog stanovništva u periodu od aprila do kraja 1992. osuđeni na po 22. godine zatvora, sve strane u postupku su se žalile na presudu.

Tužilaštvo traži da se kazne pooštre i da se obojici optuženih izreknu kazne u rasponu od 30 do 40 godina, dok odbrana traži oslobađajuće presude, ili, alternativno, ublažavanje kazni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije